Leroy og Lise har et møde på en skibsbriks. Der er ikke den store gensidige interesse, men de får alligevel indflydelse på hinanden uden at ville det. Leroy og Lise er på skift fortællestemmerne der viser de snoede og uventede veje gennem romanen.

Lise flygter fra et forhold der længe har været for meget, og Leroy er netop kommet ud af det forhold, som han helst var blevet i.

Jeg har nok aldrig fået lært de færdselsregler, der gælder for parforhold, og et eller andet sted på vejen, må jeg have forlagt manualen, der fortæller, hvordan tidens mand skal gebærde sig.

For at komme sig over sit afbrudte kæresteforhold skiller Leroy sig af med alle sine ting, søger en slags frihed. Men hans bil har angiveligt været en del af et overfald på en lille pige, så helt fri er Leroy ikke. Leroys far har brug for en ny nyre, og Leroy tilbyder en af sine, hvorefter det viser sig, at han ikke er sin fars søn. Det tager hans far helt roligt, men det giver Leroy lidt at tænke over.

Lise har i hemmelighed lejet et klubværelse og flyttet sine mest personlige ejendele derhen, lidt ad gangen så hendes kæreste ikke har opdaget noget. Og så flytter hun selv til de 12 kvadratmeter klubværelse, hvor hun forventer at blive helt alene. Det varer ikke så længe, så dukker først kærestens søster, en gammel bekendt og udlejeren af klubværelset op med en forventning om, at de hver især må bo på værelset. Og så dukker kæresten op, og det lille kollektiv smutter ud ad bagdøren.

Det handler om kærlighed, venskab, uvenskab og tilværelsens totale uforudsigelighed. Her er gode baggrundsfortællinger, blandt andet om Leroys tidligere kæreste, der har en teori om, ‘at hvis kvinden dagligt og konstant korrigerer sin partner, kan man skabe lykkelige parforhold’. Hvilket får Leroy til at overveje, om to er for mange i et parforhold. Der er også Lea, der med en havesaks klipper sin partners øreflip af, da hun opdager, at han er utro.

Således oplever vi en spraglet forsamling med alle nuancer af galskab og normalitet.

Leroy og Lise er ikke årtiets store samtidsroman, men det bliver den næste måske.

Leroy og Lise

Jens Folmer Jepsen

308 sider

Turbine

Udgivet: September 2020

Birte Strandby