Hallgrímur Helgason er en gudsbenådet morsom forfatter med noget på hjertet. To af hans romaner ‘101 Reykjavik’ og ‘Stormland’ har fuld fortjent været nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris. Helgason har beskæftiget sig med mange kunstneriske genrer fra skuespil, billedkunst, lyrik, radiospil og journalistik.

Han har bl.a. oplevet det utrolige at blive kaldt til statsministeren, der mente at Helgasons skriverier var alt for kritiske og provokerende, og at Hr. Helgason burde dæmpe sig ned – så Helgason må åbentbart ramme rigtigt godt med sin satire.

‘Lejemorderens guide til et smukt hjem’ er et nyt stykke grotesk, sort humor om den kroatiske militssoldat, som tager til USA og bliver lejemorder for kroatisk mafia. Efter han efterhånden har fået 135 hakker i skæftet og blevet legendarisk som lejemorderen Toxic, der kun bruger et skud pr. offer.

Med nr. 136 går det helt galt, da offeret viser sig at være undercover FBI-agent. Toxic vil flygte tilbage til Balkan, men i lufthavnen i New York må han myrde en passager og tage hans billet for at undslippe FBI.

Den myrdede viser sig at være en amerikansk tv-præst på vej til Island, så Toxic må træde ind i rollen som evangelisten Father Friendly. Det er en helt fremmed verden, som den falske præst dumper ind i. Et koldt lilleputland hvor man har et mord om året, når bølgerne går højt.
Den hårde lejemorder med krigspsykoserne og de mange mord på samvittigheden bliver både forelsket og fortryder sit blodige virke, men hans ophold på Island bliver afsløret af politiet, så han må ved hjælp af medlemmerne i den hellige islandske frikirke gå under jorden. De religiøse elsker den omvendte massemorder og elsker at kunne omvende en elles fortabt synder, og den ene grotesk morsomme situation afløser den næste. Midt i komikken finder Helgason en masse fornuftige ting at sige om alvorlige enmer som krig og konflikter, kærlighed og religion. Den mand kan virkelig noget med sprog, humor og fantastitiske fantasifulde fortællinger. Stærk bog.

Forfatter: Hallgrímur Helgason

Oversættelse: Ellen Boen
224 sider
Forlag: Lindhardt og Ringhof
Udg.: 12.10.09

Anmeldt af Jan Vandall