Den amerikanske krimiforfatter Harlan Coben har flere gange toppet New York Times Bestsellerliste. ”Led ikke efter mig” var ingen undtagelse”. Bogen er en selvstændig psykologisk thriller.

Forestil dig ethvert forældrepars værste mareridt. Den økonomiske rådgiver Simon og børnelægen Ingrid må se til at deres datter Paige er blevet narkoman og er stukket af hjemmefra. Paige har brændt alle broer bag sig. Men hvilke forældre kan opgive deres barn?!

Hovedpersonen i ”Led ikke efter mig” er finansanalytikeren Simon Greene. Da den psykologiske thriller tager sin start, har han opsnuset sin datter til Central Park, hvor han opsøger hende og gadesangeren, Aron. Desværre ender det med et voldsomt sammenstød, hvor Simon rammer Aron. Simon bliver opfattet som en hvid rigmand, der slår en sagesløs vagabond. Han bliver hentet af politiet, men trådene reddes ud af topadvokaten Hester. Tre måneder efter banker politiet på døren. Paiges ledsager fra parken, Aron, er fundet myrdet. Politiet mistænker Simon!

Sammen med hustruen, Ingrid, prøver Simon at undersøge, hvem der myrdede datterens drugdealer-ven Aaron. De håber, at Simon kan blive renset. Samtidig ønsker de at forsikre sig om, at deres barn er i sikkerhed. Det viser sig hurtigt, at være en farefuld affære de har begivet sig ud på. Snart er de rodet ind i et spind løgne og farefulde ting, i en verden beboet med narkomaner og fattigdom. Tingene er langt mere gådefulde og risikable, end Simon kunne forestille sig.

Harlan Coben tager os med til forskellige underverdener. Miljøbeskrivelserne er gode, men selvsagt typisk amerikanske. Læseren får indblik i livet i et rigt og fattigt kvarter i en amerikansk storby, ligesom vi b.la. også tages med til en fanatisk religiøs sekt. Forfatteren veksler på passende vis mellem actionfyldte beskrivelser, karakterudvikling og psykologisk spænding.

Harlan Coben er en ørn til at beskrive forældrenes følelsesliv, og derigennem tegne en troværdig personkarakteristik. Vi får i det hele taget et godt og plausibelt indblik i karakterens liv og tanker. Jeg hæfter mig særligt ved, at Harlan Coben giver god plads til farens refleksioner om årsagerne til, hvorfor Paige er endt som narkoman og den sårbarhed, han lægger for dagen overfor hustruen, Ingrid. Det er dén slags facetter der gør en – ellers ret amerikansk psykologisk thriller – spændende og sympatisk. Man kommer ganske enkelt mere i øjenhøjde med hovedpersonen på trods af det klasseskel, der ellers er.

”Led ikke efter mig” er velskrevet og krydret med gode overraskelser undervejs. Den er letlæst og medrivende skønt den bevæger sig ud af flere tangenter.

Historien er ikke alene underholdende, men også tankevækkende, barsk og hjerteskærende. At ens barn ender ud som stofmisbruger, må være ganske gruopvækkende og sorgfuldt. Harlan Coben sender nogle klare signaler om den amerikanske misbrugsepidemi. Afhængighed af smertestillende stoffer, både lovlige som fx morfin og ulovlige fx heroin, er blevet et gigantisk problem i USA. Det er rystende læsning og man får automatisk sympati for Simon, der er et billede på de hvide middelklasseamerikanere, der er ramt af opioidkrisen.

Harlan Coben behersker fuldt ud sine virkemidler, så læseren lever sig ind i fortællingen. ”Led ikke efter mig” er en interessant psykologisk spændingsroman om misbrug, krise, svigt, familiebånd, hemmeligheder og kærlighed. Der er med andre ord masser af gode grunde til at kaste dig over denne spændende bog!

Led ikke efter mig

Forfatter: Harlan Coben

Oversættelse: Johnnie Mccoy

Forlag: Gads Forlag

360 sider. Softcover

Udgivelsesdato: 13. 9. 2019

Anmelder: Nønne Lønne Votborg