Lazarus-projekteter en førsteklasses roman. Intelligent, spændende, vittig og underholdende. Aleksander Hemon må regnes til en af de fremmeste eksil/emigrant-forfattere i USA. Han er født i Sarajevo og har boet fast i Chicago siden 1992. Hemons to tidligere udgivelser (på dansk) Et spørgsmål om Bruno og Nowhere Man fik fantastisk gode anmeldelser.

Romanen om Lazarus Averbuch og Vladimir Brik fanger læseren helt ind. Egentlig er det flere fortællinger i en rammefortælling. Forfatteren Brik, emigreret fra Bosnien til USA, vil skrive historien om den unge russiske emigrant, Lazarus, der 2. marts 1908 bliver skudt ned hjemme hos Chicagos vicepolitimester, George ‘Skippy’ Schuettler. Den ubevæbnede Lazarus skulle blot aflever et brev, så det unødvendige drab blev skjult ved at beskylde den døde Lazarus for at have være en farlig anarkist snigmorder på jagt efter politimesteren.

I jagten på Lazarus historie følger vi Briks rejse fra Chicago, gennem Østeuropa til Sarajevo. Det er både en rejse 100 år tilbage i tiden til jødeforfølgelserne i begyndelsen af det 20. århundrede, og til vilkårene for og udnyttelsen af de fattige emigranter i USA. Samtidig bliver det en rejse tilbage til borgerkrigens og voldens Sarajevo, til Briks egne rødder og det morderiske kaos i de joguslaviske borgerkrige.

Historierne om Briks karismatiske ven, Rora og militslederen Rambo udstiller krigens vanvid.
Bogen er krydret med en række originale sort-hvide fotos fra det gamle Chicago, bl.a. et par makabre billeder hvor virkelighedens døde Lazarus udstilles for journalisterne – den tapre betjent med den usle anarkist.

Lazarusprojektet er en sort roman. Det er sort humor om en sort og dødsensfarlig verden. En fremragende roman hvor læseren kan dykke ned i knitrende elektriske spændingsfelter og opleve, hvorledes friske nye øjne kan se interessante og anderledes vinkler og åbne øjne for uventede perspektiver på verden. Sammensætningen af den amerikanske paranoia overfor det fremmede, anarkister, jøder og socialister for 100 år siden og dagens ditto overfor muslimske terrorister er ikke tilfældig.
Totalt anbefalelsesværdig.

Forfatter: Aleksandar Hemon

Oversættelse: John Lysmand
296 sider
Forlag: Gyldendal
Udg.: 19.08.09

Anmeldt af Jan Vandall