Dominerende i denne personlige beretning om tilværelsen i Kirkut og Bagdad er mødet med mange venlige mennesker, fattigdommen og en tradition for gæstfrihed der langt overgår, hvad man sædvanligvis oplever i Danmark. At det også er et liv i en patriarkalsk diktaturstat mærker man ikke nødvendigvis noget til. Tværtimod beskriver forfatteren sin tid som studerende i Bagdad som ret fri.

Saliha Marie Fetteh fortæller om sit liv fra den dag hun forlader Nordjylland sammen med sin 18 år ældre ægtefælle for at bosætte sig i Kirkut. Efter et års tid som husmor i Kirkut begynder Saliha på universitetet i Bagdad. Hendes mand arbejder for militæret, og en dag er han forsvundet, hans niece render med indboet i huset, og Saliha finder sig selv alene og uden beskyttelse eller indtægter. Med hjælp fra en charmerende og nærgående mellemmand flytter hun ind hos den hjertevarme Um Ali, indtil hun får arbejde og egen lejlighed.

Salihas tilværelse handler som  millioner af andre unge kvinders over hele verden om arbejde, fritid med venner, kæreste, men nogle ting er anderledes: Saliha skriver brev direkte til Saddam Hussein for at få arbejds- og opholdstilladelse, hun gifter sig senere med en mand fra diktatorens efterretningstjeneste, og hun strikker trøjer til familiemedlemmer til en anden efterretningsagent for at tjene til huslejen. Da hun er den eneste udlænding i Bagdad efter Golfkrigens udbrud i 1991, bliver der holdt øje med hende, og da hun gifter sig med en efterretningsagent er dagene i Bagdad talte.

Landet mellem de to floder byder dels på en skildring af tilværelsen i Bagdad – før og efter de amerikanske missiler rammer det ellers tolerante samfund – og dels på en fortælling om vestlig politiks indflydelse i den del af verden:

Golfkrigen i 1991 og den efterfølgende nød og elendighed på grund af Vestens sanktioner påvirkede på alle måder det irakiske samfund og dermed også mig og min hverdag.

Kriminalitet og antallet af prostituerede steg kraftigt efter krigen, og mere end 500.000 børn døde på grund af sult og manglende medicin.

Jeg ved ikke, hvordan de efter min mening umenneskelige sanktioner mod styret i Irak blev præsenteret, eller rettere sagt forsvaret, af politikerne i de danske medier. … Måske troede Vesten, at sult og mangel på medicin og fødevarer ville skabe had til Saddams styre og ende med et folkeligt oprør …

… i stedet udvikledes en manglende respekt for et dobbeltmoralsk Vesten, der, mens de talte om respekt for menneskerettigheder, helt åbenlyst var ligeglad med menneskeliv, så længe det ikke var deres egne.

Landet mellem de to floder er en spraglet, man fristes til at sige let ujævnt organiseret, meget informativ bog og et væsentligt bidrag til vores almene viden om livet udenfor andedammen.

Saliha Marie Fetteh

Landet mellem de to floder

– en dansk kvindes fortælling om krig og kærlighed i Irak

274 sider

Historia

Udgivet: 2016

Birte Strandby