Tove Alsterdal har arbejdet i 25 år som journalist og manuskriptforfatter. Kvinderne på stranden er hendes romandebut, og det er en særdeles fremragende debut.
Romanen centrerer sig om menneskesmugling og menneskehandel af groveste karakter, hvor den totale udnyttelse under slaveligenede forhold er normen, og hvor smuglerne lige så gerne slår deres ulykkelige og hjælpeløse ofre ihjel, som de gennemfører smuglingerne. Så snart transporten er betalt, kan man jo lig så godt smide staklerne i havet.
Freelancejournalisten Patrick Cornwall forsvinder i Paris. Hans gravide hustru, Ally, vil ikke acceptere at Patrick bare er væk, og hun tager selv til Paris for at finde ham, men det bliver en tur fyldt med død og ødelæggelse.
i Paris finder hun frem til de folk, som Patrick har arbejdet sammen med. Det viser sig, at Patrick har forsøgt at afsløre samvittighdsløs udnyttelse af af illegale immigranter og forbindelse til korruption på højt politisk og økonomisk niveau. Patrick havde fået forbindelse til en illegal immigrant, der var flygtet fra en slavefabrik og nu var villig til at tale, men forbryderne havde brændt et helt slumhotel af for at få ram på sladderhanken, og 17 mennesker var død i processen.
Ally viser sig forbløffende initiativrig, og det lykkes hende at finde spor efter Patrick, der fører til Sydspanien. der finder hun frem til det hotel, hvor Patrick har boet, men derfra er han også sporløst forsvundet.
Det udvikler sig til en mere og mere livsfarlig efterforskning med trusler og vold, og det er ikke så få dødsfald, som følger sagen.
Kvinderne på stranden er mere blodig end de fleste skandinaviske krimier, og de sociale forhold, der afdækkes er uden nogen formildende omstændigheder overhovedet. Tragedie på tragedie oprulles for læserens forfærdede øjne, og intet andet end død og ødelæggelse følger i Allys spor. Det er en velskrevet og uhyggelig gyser fra den europæiske virkeligheds overdrev. Vi møder et Fort Europa, hvor menneskeliv er en yderst billig handelsvare, og profit det eneste der tæller. Døden er det sikre resultat, hvis man kommer de megarige og samvittighedsløse velhavere på tværs. Det er en thriller af sorteste karat, og det værste er, at den virker både relevant og realistisk. Det er en uhyggelig verden, der rulles op, og det føles, som om den blot går i dybden bag de avisoverskrifter, som vi ser om forliste både og druknede flygtninge mellem Afrika og Europa.

Forfatter: Tove Alsterdal
Oversættelse: Birgitte Jannerup
367 sider
Forlag: Mrs. Robinson
Udg.: 20.06.2011
5 glober

Jan Vandall