”Jeg har romanforfatterens evne til at høre andre menneskers tanker. Det ser fint ud på tryk men er rædsomt i virkeligheden.” Siger Phoebe Fox, alias Fay Weldon i denne roman, der kunne have heddet Kvindernes Dekameron, hvis denne titel ikke allerede havde været benyttet.

Phoebe Fox er – i lighed med Fay Weldon – en veletableret og anerkendt forfatter. Hendes hus er under reparation, og hun benytter den uplanlagte hjemløshed til at besøge et eksklusivt kursted. Det er der også 11 andre eksklusive kvinder, der gør, og så bliver der fortalt livshistorier i spabadet. Som altid hos Fay Weldon er kvinderne hardcore overlevere. For eksempel er der vejrpigen, der får en ung, religiøs mand hængt op på en voldtægt, fordi hun skal bruge erstatningspengene til sin uddannelse, og trofæhustruen der futter en lystyacht af med passagerer, fordi hendes ellers ideelle ægtemand piller rigeligt ved en ansat. Bagefter vælger hun, at retssagen gennemføres i Grækenland, hvor yachten ligger, fordi grækerne har langt mere sans for crime de passion end englænderne. Og så er der fortællingen om den ydmyge hjernekirurg, der holder sin beskæftigelse og indkomst hemmelig for håndværkerkæresten, så han ikke får mindreværdskomplekser.

Oversættelsen er udmærket, men netop Weldon burde altid læses på originalsproget, så læseren kan få hele indtrykket af magi og den sommetider næsten poetiske sprogbehandling.

Fay Weldons forfatterskab er under stadig udvikling, men hun-djævlen der blev berømt med filmatiseringen af Weldons femte bog (The Loves and Lifes of a She-Devil – filmatiseret først på engelsk, og dernæst i USA med Roseanna og Meryl Streep i hovedrollerne), er stadigt en central figur, og hun er ikke blevet blidere med årene. Nogle af fortællingerne er så brutale som Shrapnel Academy, og andre kan også læses af unge under 50. Skønt stor sans for sproglige nuancer er flere af de fortællende kvinder lidt prototypiske i deres sprogbrug, men ellers er det Well done, ond humor med det sædvanlige, forfriskende gran af vanvid.

Forfatter: Fay Weldon
320 sider.
Forlag: Lindhardt og Ringhof

Birte Strandby