Der er blevet skrevet mange romaner om kvinder, som ingen forstår: Madam Bovary, Anna Karenina, Fru Marie Grubbe, Medea. Ole Henrik Laub har skrevet om Zenia. Hun er tegner og kunstner, og så har hun svært ved at forholde sig til parforholdet. Hun er hård ved sine tilbedere, og det bliver ikke lettere for hendes ægtefælle, Benedikt.

Benedikt er en alvorlig ung mand. Han er ved at være færdig med gymnasiet, da vi møder ham første gang. Han er vellidt, og får hjælp til sin uddannelse af sine plejeforældre, og to ældre søstre hjælper ham til et sted at bo og tager ham med på deres årlige ferie til Rom. En ven af søstrene tilbyder ham en sum penge til møbler, da han overvejer ægteskab – eller rettere da alle andre end Benedikt overvejer muligheden for at Benedikt gifter sig med Zenia.

Benedikt og Zenia bliver gift, og det går slet ikke som nogen af dem havde forventet. Men måske finder de alligevel ud af det.

Udover de to unge og deres venligtsindede omgivelser er der også en præst der forsøger at gøre sig hård, en provst, en cykelturist, en fin gammel dame, og så Benedikts far der er en fordrukken mand, hvis tre børn alle er blevet sat i pleje. Men til slut redder han en drengs liv.

Kvinde i sne Mand i knæ er en rolig fortælling om livet i en lille by med plads til særheder og uforsonligheder. Der er udmærkede personportrætter og en hyldest tiil Rom, og måske handler det mest om et portræt af det lille samfund, for hverken for Benedikt eller Zenier finder den helt store udvikling sted.

Det er en lille, hyggelig roman uden en helt klar rød tråd.

Kvinde i sne Mand i knæ

Ole Henrik Laub

119 sider

Højers Forlag

Udgivet: 2019

Birte Strandby