Her er en spændingsroman, der rummer rigtigt mange genkendelige elementer for dem der har sejlet på Vestafrika eller handlet i den del af verden. Måske kan man ikke ligefrem genkende tilbøjeligheden til militærkup, men stemningen, måden at omgås – korruptionen. Der som bekendt er ulovligt og måske endda utænkeligt i det nordlige Europa, men en nødvendig del af lønnen for statsansatte i visse lande tæt på Ækvator.

Frank arbejder for et medicinalfirma og har især godt kendskab til det nigerianske marked. Nu skal han overtage Mali og Burkina Faso fra Peter der ved at trække sig tilbage. De to mødes i Bamako, Mali, med landets sundhedsminister, og alt forløber glat. Men allerede næste dag går det galt. Et militærkup afsætter den siddende regering.

I panik skjuler sundhedsministeren sig på Franks hotelværelse, og de bliver begge arresteret og ført til det lokale fængsel. Frank har vanskeligt ved at forklare, at sundhedsministeren befandt sig på hans værelse, og forhørslederen er fast besluttet på at få sandheden frem.

Forhørslederen er Bintou, der er løjtnant i hæren og en aktiv del af kuppet. Hun har en stærk selvdisciplin og  kun foragt tilovers for mennesker der ikke kan styre deres tilbøjeligheder. Hun har forventninger til, at kuppet skal være en forbedring for folket, men det viser sig at være lidt naivt, og udviklingen bliver noget overraskende også for hende.

Det er en spændende roman, og der er mange heftige scener. Sproget er ofte lidt overforklarende og ikke altid lige graciøst, og så er feminismen tydeligvis ikke nået frem til alle mandlige ansatte i medicinalindustrien. I hvert fald er holdningen til kvinder omtrent som den var i tresserne, og både Frank og Peter opfatter generelt kvinder som et serviceorgan. Undtagelsen er Bintou der udmærker sig i et klassisk mandefag.

Kuppet

Kim Højgaard Rasmussen

295 sider

KHR Books

Udgivet: 2019

Birte Strandby