Emma Gads Takt og Tone udkom i 1918, Lise Nørgaards Jo mere vi er sammen er fra 1966, Sanne Udsen har i 2014 udgivet Takt og Tone i tiden og styrer også en brevkasse med oplysninger til borgerne om opførsel. Så man kan spørge, om der er behov for mere lekture om god opførsel, men ja, det er der. Det ser ud til, at Annette Dollard har fundet en niche, nemlig en ‘kommunikations-Takt-og-tone’ for unge (mænd) med mobilen som et af de væsentlige emner. Det kan have sin berettigelse, fordi mobilen er relativt ny i det sociale liv, og den fylder mere end nogen royal debutant ved en gallamiddag.

Også Facebook er på tapetet, her findes i forvejen masser af guider, fordi kortsynet og utilsigtet brug af sociale medier kan få ganske vidtrækkende følger, se eksempelvis Vincent Hendricks’ Fake News. Brug af mobil og sociale medier diskuteres i adskillige nye udgivelser – og også i pædagogisk litteratur; men i Kunsten ikke at brænde broer finder man en samlet opføreselsguide der ligeledes tager emojis og sms under behandling – og forklarer hvorfor man skal slå hjernen til, inden man sender en nyhed videre.

I den forbindelse indfører forfatteren meget fornuftigt Drejefodsprincippet, det vil sige kunsten at se en sag fra flere vinkler før der trykkes hovedløst på like og del, og det kan vi jo alle have brug for.

Sproget er rapt, her er direkte tale, og bogen er præget af energi og indignation. Illustrationerne er farvestrålende comics-udtræk fra halvtredserne, og der kommer let noget ‘Fart og Tempo’ over læsningen.

Desværre er korrekturen snublet undervejs, og der er en konsekvent tilsætning af fejlbehæftet orddeling: sensations junkie, mad billede, kasse kø, mobil telefon, hvilket kan forstyrre nogle læsere, men muligvis er det ikke sprogrøgterne der er målgruppen?

Annette Dollard

Kunsten ikke at brænde broer

En håndbog i hverdagskommunikation

132 sider

Books On Demand

Udgivet: September 2017

Birte Strandby