Den amerikanske blogger Mark Manson har med sin store popularitet og ligefremhed fået et imponerende stort publikum. Han er især kendt for at skrive bramfrit og uden skelen til takt og tone. Med ”Kunsten at være fucking ærlig” føjer han endnu en i rækken af bøger, der søger at give læseren råd om at leve ærligt og autentisk. 

I ”Kunsten at være fucking ærlig” med undertitlen ”Stå ved hvem du er og få din drømmepartner” henvender han sig primært til den mandlige læser. Men da Mark Manson også er sælger og forretningsmand, hedder det sig at bogen kan bruges af alle uanset køn og seksuel retning. Efter endt læsning vil jeg mene det er ærgerligt, at forfatteren ikke står ved sin oprindelige vinkling. Rettelig burde han døbe undertitlen til ”Stå ved hvem du er og få din drømmekvinde”. 

Bogen indleder med at forfatteren kridter banen op og deler sine egne personlige erfaringer med forførelsens svære kunst. Han skriver om baggrunden for at forfatte en datingbog – ”Kunsten at være fucking ærlig” – tilbage i 2011, tilblivelsen og den efterfølgende modtagelse senere samme år. Bogen blev langsomt men sikkert en bestseller på Amazon, og rådene blev siden brugt mange andre steder. Det særlige ved bogen var, at den italesatte det at være sårbar som et plus. Mark Mansons erfaring er nemlig, at mænds grundlæggende datingproblemer handler om følelser. Siden har han bearbejdet bogen, så den står skarpere og mere præcist. Læseren kan med indeværende udgave ifølge forfatteren se frem til den bedste udgave af bogen.

Der skal derfor ikke herske nogen tvivl om, at kender du allerede til Mark Manson, vil meget af stoffet være det samme. Men måske har du nytte af at genlæse datingguruens kloge ord? Læseren får indsigt i følelseslivet og hvordan, vi hver især agerer. Målet med bogen er, at støtte dig i at få tillid til egne handlinger. Læsningen skal hjælpe dig til at stræbe efter kvinder, der matcher din stil og personlighed. Mark Manson kalder nemlig bogen for ”Din første rigtige uddannelse i kvinder og tiltrækning”. 

De fleste af os fokuserer nok især på det talte ord, men ved også godt, at det non-verbale betyder uendelige meget. Således understreger også Mark Manson, at krop, udtryk, følelser og bevægelser er altafgørende. 

”Kunsten at være fucking ærlig” er en grundig håndbog i dating og forførelse. I bogen deler forfatteren dels sine mange egne personlige oplevelser med dating og parforhold. Han beretter desuden om en lang række oplevelser og cases, som han har høstet erfaring med på anden hånd – b.la. i kraft af sit virke som forfatter til datingbøger og foredragsholder. Det kan virke en kende amerikansk i det. 

Mark Manson har en interessant værktøjskasse, der først og fremmest fokuserer på at nøglen til kærlighed er, at du skal turde vise din sårbarhed. Andre vil kalde det autenticitet. Hvor mænd traditionelt har opfattet sårbarhed som et tegn på svaghed, peger Mark Manson på at det åbner døren op til en ægte forbindelse to mennesker imellem. Det er i sårbarheden, at du møder overgivelse og villighed. Som mand – eller kvinde – der jagter den eneste ene, bør du således stoppe med at stræbe efter perfektion og blive tryg ved dine følelser og fejl. Det vil tiltale andre, du møder. 

Sårbarhed er i sagens natur ikke en teknik eller en taktik, du skal performe. Det handler om at vælge at vise den side af dig. Afvisningerne hører med. 

Mark Manson minder i bogen om, at man altid vil tiltrække det, man fokuserer på. Det betyder at personens overbevisning vil påvirke opførslen. Som person vil du opleve, at det er langt mere kraftfuldt at være noget tiltrækkende end at sige noget tiltrækkende. Kort sagt: Handling før ord! 

Bogen giver en række meget konkrete handlingsråd til mænd. Enhver mand kan ifølge Mark Manson blive mere attraktiv ved at arbejde med sin livsstil og fremtræden. Det drejer sig om mode og fitness, hvor den mandlige læser helt konkret bliver klædt på med råd til valg af tøj og vejledning til motion og kost. Desuden giver Mark Manson tips til kropssprog og stemmeleje. Man kan også gøre sig nogle overvejelser om sin personlighed. Når alt kommer til alt, skal manden arbejde med den ærlige handling. Her får læseren værktøjer til at analysere sig selv og sine mønstre mhp. at flytte sig i en sund retning. 

”Kunsten at være fucking ærlig” er en letlæst datingbog. Den handler om at være en voksen mand og have en baggrund og levevis, som du måske ikke tænker over i hverdagen. Men det er vores bagage, der gør at vi handler som vi gør overfor andre – ikke mindst det modsatte køn. Mark Manson adresserer meget direkte og bramfrit, at du må tage ansvar, samle mod og lave en strategi, hvis du vil finde kærligheden. 

Bogen er en kende ujævn og fragmentarisk, da den både bygger på materiale fra blog og tidligere bøger. Pointerne virker også lidt for gentagende. De mange eksempler og cases fremmer imidlertid forståelsen. At bruge sårbarhed konstruktivt er godt set! Men om det vitterligt er en solo genistreg fra Mark Mansons side, skal jeg ikke kunne sige. Ægthed og autenticitet er nemlig vejen frem – uanset om vi dater eller blot knytter bånd mennesker imellem. Det peger andre selvhjælpsbøger også på. At mænd forsat har brug for en påmindelse om det, kan forekomme ærgerligt, men bogen rummer også mange andre værdifulde råd til datinglivet. Samlet set er bogen et fornuftigt og inspirerende input til at arbejde med sig selv. Bogen minder om, at øvelse gør mester udi kærlighed og at vi alle er uperfekte. Det er en vedkommende selvhjælpsbog forfattet med en bramfri og smittende energi. 

Kunsten at være fucking ærlig

Stå ved hvem du er og få din drømmepartner

Forfatter: Mark Manson

Oversættelse: Michael Jepsen

Forlag: Memoris

304 sider. Hardback

Udgivelsesdato: Den 15. 6. 2022 

Anmelder: Nønne Lønne Votborg