Den 64-årige Sara Paretsky har vundet en lang række litterære priser for sine kriminalromaner. Hendes megapopulære krimiserie om privatdetektiven Victoria I. Warshawski fra Chicago har gået sin sejrsgang over hele verden, og nu er det fjortende bind i serien, Kropskontakt, på gaden.
V.I. er en rigtig barsk dame. Hun er vokset op i et af Chicagos mere rå kvarterer, hvor hun aldrig vendte ryggen til et rask gadeslagsmål. Som privatdetektiv har hun oparbejdet et ry som effektiv, engageret og retfærdig, og hun går ikke af vejen for at trække pistolen, når gangsterne trænger til en gang opdragelse med krudt og kugler.
I Kropskontakt besøger V.I. en natklub, hvor en kropskunstner optræder. Kunstneren sidder praktisk talt nøgen på scenen, mens tilskuerne bliver opmuntret til at komme op og male motiver på hende. En mærkelig ustabil kvinde, Nadja, maler symboler og et ansigt, som får en krigsveteran med posttraumatisk stress til at gå amok. V.I.’s unge kusine får job i natklubben, og en aften V.I. er på besøg bliver Nadja skudt ned udenfor klubbens bagdør, og hun dør i armene på V.I.
Krigsveteranen bliver anholdt for mordet, men hans forældre hyrer V.I. til at finde den rigtige morder. Det bliver starten på en langvarig og efterhånden dødsensfarlig undersøgelse, hvor en håndfuld veteraner hjælper V.I. mod en gruppe morderiske gangstere, lejesoldater og samvittighedsløse forretningsfolk, som tjener guld på krigene i Irak og Afghanistan.
Da det går op for Washawski, at hun har stukket hånden i en hvepserede af korruption, sorte penge og svindel med livsfarlige konsekvenser for soldaterne i felten, har hun næsen så langt nede i sporet, at den er ved at blive hugget af. Forbryderne kender ikke til grænser og er helt klar til at myrde alle, som kommer i vejen for dem.
Kropskontakter Paretsky og den socialt engagerede V.I., som fansene kender dem. Den midaldrende, hårdkogte og pistolsvingende privatdetektiv går til makronerne, så både krummer og kugler fylder luften. Der er fuld valuta for pengene til de mange fans.

Forfatter: Sara Paretsky
Oversættelse: Anne Kragelund
380 sider
Forlag: Rosinante
Udg.: 30.09.2011
5 glober