Kritik  er tidsskriftet der ser det som sit formål at bygge bro mellem den akademiske verden og offentligheden med udgangspunkt i litteraturen at række ud efter blandt andet sociologi, politik, filosofi og naturvidenskab. Om det lige lykkes at ramme offentligheden bredt er et spørgsmål, dertil er flere af artiklerne nok for nørdede og af den type, som man finder flere af på litteraturvidenskabsstudierne end i massemedierne. De fleste tekster er underholdende og pletvis nytænkte men kan næppe betegnes som populære.

Denne udgave af Kritik behandler det nuttede, og hvis man mangler en præcisering af det, så kan man begynde med Lea Løppenthins Håber bare jeg snart kan glemme Miranda. Hun har undersøgt, hvad det der nuttede er for en størrelse – og hvad den engelske version cute står for, og ledsaget artiklen med sine egne oplevelser med cute, der viser sig at være en god egenskab, når man skal leje værelse i San Francisco.

Et andet begreb der drages ind under det nuttede er det gurleske – ‘det pigede’ det vil sige det skrøbelige og det kælne suppleret med en pervers bevidsthed om dettes kitschede erotisering af pigeuniverset, et begreb der er vokset ud af Riot Grrrl, en kunstnerisk, aktivistbevægelse skabt i 00’erne, der blev betragtet som katalysator for kunst og feminisme.

Lige så interessant er japanernes udgave af nuttet: Kawaii, en populærkultur skabt på baggrund af Hello Kitty, der i dag står bag mere end 15.000 produkter. Kawaii bruges også i det offentlige rum som en slags sugar coating til problematisk kommunikation, som for eksempel skiltning der skal styre eller påvirke, hvordan man opfører sig i metroen og undgår at chikanere sine medpassagerer.

Der er mange gode indlæg, og vi møder både Marguerite Duras og Shelley, men dette nummer er særligt interessant for kunstinteresserede humanister, blandt andet er der billeder af Julie Nord og Kathrine Ærtebjerg. Teksten om brugen af japansk populærkunst til folkeopdragelse er interessant, men ellers kan man godt savne lidt mere kobling til resten af virkeligheden.

Ursula Andkjær Olsen og Elisabeth Friis (red.)

136 sider

Gyldendal

Udgivet: December 2015