Ni velskrevne noveller om det vanskelige liv, heraf en del om fædre og sønner – om den opvoksende søn og hans forhold til en nødvendig faderfigur, der i takt med den unges tiltagende alder afslører flere og flere ikke så elskelige nuancer i faderrollen som i eksempelvis titelnovellen og i novellen Hvalp, hvor barnet forsøger at fastholde barndommen lige et øjeblik endnu. Lidt videre kommer det i Drive-in, hvor sønnen ser faren med hans fantasier og barnlighed, men alligevel loyalt vælger at provokere den nye papfar.

Novellerne Mission og Hveps har som de eneste en ældre, kvindelig fortæller, mens sønnen/drengen er den centrale figur. I Mission er det sønnen, der besøger sin mor og får et væsentligt beløb fra salg af den fædrende gård med sig, da han rejser, og så er det i øvrigt en lektion i ydmyghed. I novellen Hveps bliver naboens lille dreng stukket af en hveps og viser sig at være allergisk. Både hovedpersonen og hendes ægtefælle kæmper energisk for den lille drengs liv ud fra egoistiske motiver: Deres netop påbegyndte og idyllisk anlagte otium må ikke belastes, deres fred ikke forstyrres.

En enkelt novelle Stille liv har en yngre, kvindelig synsvinkel. Omdrejningspunktet er en suicidal bror, der har været udsendt til krigen i Irak, en skæbne der berører flere perifere karakterer i novellerne med hvad dertil hører af psykisk invalidering.

Novellerne er præget af resignation og magtesløshed, men der er også personer, der slår fra sig og agerer viljestærkt. Og så gør novellerne det, som gode noveller åbenbart helst skal gøre: Irriterer med deres grænseløse uafklarethed.

Simon Glinvad

238 sider

Bahnhof

Udgivet: 24.01.2011

Birte Strandby