Vi er i slutningen af 1600-tallet. Luca der kommer fra jævne kår udviser tidligt et stort talent for at tegne og en forbløffende begavelse, og han bliver sendt til Milano for at gennemgå en præsteuddannelse.

Hans kardinal har ambitioner om at åbne et af verdens største offentlige biblioteker i Milano, og Luca bliver sendt ud på rejse for at skaffe værker til dette bibliotek. I første omgang kommer han til Marrakesh i Marokko. Her møder han arabiske tænkere der forvirrer ham og pirrer hans store nysgerrighed. Og her møder han den egyptiske Safiya, der er lige så videbegærlig som ham.

Sammen drager de mod Damaskus, blandt andet for at besøge det der dengang var verdens største bibliotek. For Luca bliver det en udviklingsrejse. Han lærer arabisk, og han lærer om erkendelse, moral, astronomi og om sammenhængen mellem fysik og tro. Men den milanesiske kardinal er ikke så tilfreds med hans resultater.

Vi følger dels Luca, og i et andet spor følger vi Safiya, og hvordan hun – der er datter af Akbar den Store og en konkubine – dramatisk går fra at være yndling ved det egyptiske hof til at være flygtning i Damaskus og filosof i Marokko.

Romanen er bygget over historiske fakta, og fortæller også om brydningen mellem den katolske tro og den arabiske videnskab. Eller som Luca selv konkluderer: Troen er forståelsens fortrop. Og man skal elske og forstå – i den rækkefølge. Det kunne have været Grundtvig.

Sproget rammer det sanselige, og romanen omfatter en kærlighedshistorie. Der er flere videnskabelige indslag, og skiftene mellem kærlighedshistorien og udlægningen af for eksempel Den Faizanske Forsinkelse er graciøst udført.

Korsveje

Steen Søgaard

382 sider

S’Anguli

Udgivet: Marts 2019

Birte Strandby