”Korset” er den afsluttende bog i norske Ingar Johnsrud krimitriologi om politikommissær Fredrik Beir. At jeg ikke har læst de to første bind, betragtede jeg ikke som noget stort problem, da forfatteren løbende opridsede handlingen, der var gået forud i ”Wienerbrorskapet” og ”Kalypso”.

I tredje og sidste bind skal trådene fra de to første bøger flettes sammen med ”Korset”. Det hele starter med to bestialske drap, i en vaskehal, på en vicedirektør og en ministersekretær. Samtidig forsvinder TV2´s dygtige og kendte journalist Benedikte, der tilsyneladende var på sporet af noget stort. Fredrik Beier får sagen sammen med sin kollega Kafa. Han ser straks en mulig sammenhæng mellem den kendte journalists forsvinden og mordet på vicedirektøren, der viser sig at være blevet hacket. Samtidig er der er blandet norske våben ind i det; våben som på uforklarligvis er dukket op i Afghanistan.

Det står hurtigt klart, at dette er en sag af de store der dækker over hemmeligheder. Herfra bliver sagen mere og mere kompleks. Der sker utrolig mange ting, så det gælder blot om at holde tungen lige i munden og følge rigtig godt med. Personregisteret er vældig stort og handlingen er endog meget indviklet.

Sideløbende med mordene og forsvindingssagen foregår der noget alvorligt i Maridalen. Det var her en berygtet kristen sekt i et tidligere bind af fortællingen holdt til, og hvor flere mistede livet – herunder datteren til en minister. Nu er Pastor Drage vendt retur og har taget en uskyldig far og datter til fange.

Snart står vores politikommissær overfor en byge af problemer; alt fra en lejemorder fra Balkan, korrupt politi, farligt biologisk våben der kan spores tilbage til den kolde krig, en religiøs fanatiker, en IS-kriger, storpolitiske intriger hvor statsministeren er involveret, den amerikanske efterretning – og meget andet.

Som om det ikke var nok, viser det sig også at vores hovedperson Fredrik har en personlig tilknytning til det som sker, grundet sin far. Men ikke blot det: Også kollegaen Kafa har en personlig tilknytning til sagen. Det er et fortællemæssigt greb jeg ikke forstår, da det virker overdrevet og søgt.

Ingar Johnsrud skriver så afgjort godt. Sproget er flydende og dialogerne fungerer præcis som de skal. Han overrasker gang på gang med nye twist og detaljer. Hovedkaraktererne er som udgangspunkt troværdige, godt skildret og let at holde af. Alligevel finder jeg plottet noget søgt. Måske er det fordi bogen er norsk og handlingen udspiller sig i Norge. Havde det været i USA, var det nok været nemmere at acceptere. Når det så er sagt, skal man ikke undervurdere spørgsmålet om biologisk våben mod menneskeheden.

”Korset” er en kompleks og stor fortælling om fortidens hemmeligheder, magtfulde mennesker, manipulation, storpolitik, hævn, terror, biologisk vågen og meget, meget mere. Det er en underholdende og velskreven krimi med masser af kød på. Men den stiller også krav til sin læser.

Korset

Forfatter: Ingar Johnsrud

Oversættelse: Camilla Gellert Nielsen

Forlag: Gyldendal

516 sider. Hæftet.

Udgivelsesdato: 5. 8. 2019

Anmelder: Nønne Lønne Votborg