Nobelpristageren Thomas Manns anden roman. Den er fra 1909 men har ikke tidligere været udgivet i ren dansk oversættelse. Romanen er lettere end Buddenbrooks og Døden i Venedig, men er selvsagt fin fortællekunst.

Karl Heinrich fødes som den anden søn af storfyrsten af Grimmburg, en stat med en million indbyggere, men ingen industri og kun beskedne indtægter – fra turisme og kurbade. Karl Heinrich vokser op med sin lillesøster, og det lykkes dem trods den strenge etikette at tage lidt på eventyr, men deres verden er isoleret.

Karl Heinrichs uddannelse handler fortrinsvis om, hvordan man opfører sig og fører sig, kun en enkelt af hans lærere udfordrer ham. Karl Heinrich gennemfører en hel dannelsesrejse uden at lære, hvordan man bestiller en billet takket være de mennesker der passer på ham.

Hans liv var uden egentlige hverdage og uden sand virkelighed;

De mange begrænsninger former Karl Heinrich, og kollisionen med den mere fritvoksende amerikaner Imma bliver voldsom. Hun bruger frejdigt ord som lidenskab og last, og hun læser algebra på universitet. De to unges første møder er præget af sammenstød og misforståelser, men det ender som det skal: med forelskelse og bryllup; desuden køber Immas far for 350 millioner statsobligationer i Grimmburg.

Værket er skrevet som et lystspil og en kærlighedsroman, og Thomas Mann giver selv sin mening til kende undervejs og taler direkte til læseren, når han blandt andet fortæller om Karl Heinrichs lærer Überbeins triste livsvilkår.

Romanen har tydelige selvbiografiske træk, Mann er den veldresserede, venlige prins, og Heinrich Mann er Karl Heinrichs storebror, Imma Spoelmann er Manns hustru, og det forarmede fyrstendømme er Mecklenburg-Schwerin.

Der er flere forbindelser til eventyr, blandt andet sammenlignes Klaus Heinrichs mor med Snedronningen, og man kan spore træk fra Den standhaftige tinsoldat, Den lille havfrue, Snehvide og fuglen Rok fra 1001 nats eventyr.

Thomas Mann

Kongelig højhed

Oversat af Esther Kielberg

384 sider

Gyldendal

Udgivet: 29.09.2017

Birte Strandby