Mange følger nok Kongehusets julekalender på Instagram. Den tog sin begyndelse i 2016 og er en stor succes. Omdrejningspunktet for julekalenderfortællingen er en sød lille nissefamilie i karton, som er designet og klippet af H.M. Dronning Margrethe.

I 2021 udgav Kongehuset for første gang en trykt julekalender. ”Kongehusets julekalender. Nissernes Danmarkskort” tog de yngste læsere og deres familier med rundt på en række danske slotte sammen med en nissedreng. Historien gik ud på at finde julestemningen og lede efter nissedrengens familie. Nu udgiver Kongehuset endnu en julekalenderbog! ”Kongehusets julekalender. Nissefars julerejse gennem kongerækken” handler atter om den velkendte nissefamilie i karton. I år skal Nissefar på rejse rundt i kongerækken, så han atter kan få styr på navne og rækkefølge. 

Handlingen tager sit afsæt i det faktum at Dronningen har 50 års regeringsjubilæum. Nissemor, nissefar og deres to nissebørn bor på Amalienborg. Den kære nissefar er kommet i problemer! Han har nemlig glemt at holde styr på kongerækken, hvilket er hans fornemmeste opgave. Det må han straks få rådet bod på, da Dronningen ganske snart har 50 års jubilæum på tronen. 

Det forholder sig nemlig således, at nissefar har aftalt med juleenglen at nisserne kan sove hele året undtagen december, når blot han har tjek på kongerækken. Nu drager nissefar afsted for at få styr på kongerækken, og undervejs får han hjælp fra juleenglen. Nissefar tager b.la. ud på forskellige kongelige slotte, ser runestenene i Jelling, står på slotsbanken i Ribe, han besøger Riddersalen på Christiansborg og ser gobelinerne. Undervejs oplever han også Margrete I’s guldkjole og han ser Christian 4.s toilet, der blev kaldt ”Hemmeligheden”. På Rosenborg Slot står Nissefar overfor de enorme løver, der vogter tronstolen. Nissefar kommer med andre ord vidt omkring – og det samme gør læseren!

Det er alt sammen fint formidlet i børnehøjde. Fortællingen er skrevet som en julekalenderbog med 24 mindre afsnit. Bogen henvender sig til børn fra børnehavealder og op til indskolingen. Keld Navntoft står bag de gode fotografier, mens de skønne illustrationer er udført af Peter Bay Alexandersen. De harmonerer uhyre fint med hinanden. 

Bagerst i bogen kan I finde en kronologisk oversigt over kongerækken. Der er tillige skabeloner til de små papirnisser, så I kan gøre Dronningen kunsten efter og klippe jeres egne nisser. Som en ekstra detalje kan I også downloade skabelonerne ved at bruge en QR-kode for nemheds skyld. Jo, i Kongehuset går traditioner og fremskridt hånd i hånd. Tilbage er kun at sige, at ”Kongehusets julekalender. Nissefars julerejse gennem kongerækken” er en overordentlig vellykket og gennemarbejdet julekalender. Den skal nok gøre glæde! 

Bonusinfo:

Margrethe II har skabt seks fine papirnisser og en juleengel i forbindelse med Kongehusets julekalender. På Koldinghus Slot kan du indtil nytår opleve den lille nisseudstilling. Som gæst kan du også lave dine egne nisser baseret på Dronningens design, ligesom bogen her også giver dig mulighed for at prøve kræfter med. 

Læs mere her: www.kongernessamling.dk/koldinghus/jul-paa-koldinghus

Kongehusets julekalender

Nissefars julerejse gennem kongerækken

Forfatter: Margrethe II og Kongehuset

Illustrator: Keld Navntoft

Forlag: Politikens forlag

75 sider. Hardback og illustreret

Udgivelsesdato: Den 20. oktober 2021

Anmelder: Nønne Lønne Votborg