Endnu en – tiltrængt! – omgang Fanny Fiske der må være Bitterfissens Bethanys rige tante.

Her er naturligvis en krimi, en nasty ting med lesbiske kvinder der bliver bedøvet på barer og fundet dagen efter – maltrakterede men i live. Fanny er profileringseksperten der bliver hyret af politiet for at finde gerningsmanden, der forventes at være en vred kvindehader.

Men det bemærkelsesværdige er ikke spændingskurven der i øvrigt er ok, men som sædvanligt personligheden Fanny Fiske der ikke sådan lader sig styre af overflødige hensyn til andres meninger.

Fanny er stadig adfærdspsykolog og skarp som få. Hun er også rimeligt fri af den slags sociale hæmninger, som andre betegner som høflighed. Og så er hun netop blevet stævnet for ‘uagtsom voldtægt, subsidiært magtmisbrug og sexchikane’ af fem tidligere studerende. Det er hun naturligvis vred over, dels var samkvem frivilligt – og da der ikke var eksamen efter hendes forelæsninger, var der ikke tale om pres – og dels var det mange flere end fem mænd. Fanny er flyttet i ældrebolig, men hendes appetit på det andet køn er uændret.

Brug for at snakke! Lignede jeg en der havde brug for at snakke? Jeg måtte genoverveje alt fra makeup til kropssprog.

Avisartikler om hendes stævning trækker de lokale medier hen foran hendes hus, og naboerne belejrer hende, så hun må snige sig ud iført hijab.

Jagten på gerningsmanden fører Fanny ind i et miljø af lesbiske, transkvinder og amazonfeminister. Mishandlingerne og anklagen mod Fanny skaber aggressioner i lokalmiljøet, og Fanny trues af drenge med jernrør. Det lykkes hende og veninden at nedlægge en af de truende drenge, men politiet strejker, så de er nødt til at slæbe ham hjem og låse ham inde på badeværelset.

Humoren, Fannys grænsesøgende sprog og en god karaktertegning får Fanny Fiske op i en særlig liga.

Kønslig omgang

En Fanny Fiske-thriller

Susanne Staun

307 sider

Gyldendal

Udgivet: 24.03.2020

Birte Strandby