Knogler i sandet er tredie del af Igguldens romanserie om Djengis Khan – historiens største erobrer.

I anden del afsluttede Djengis sin sejrrige erobringskampagne mod de kinesiske konger og kejsere, og i Knogler i sandet er turen så kommet til den persiske shah og de arabiske emirer. Djengis’ første udsendinge er blevet dræbt af shahens fætter, og som en ekstra ydmygende handling overfor khanen er en efterfølgende gruppe af hans repræsentanter også blevet slagtet. Djengis bliver rasende og indleder atter et felttog mod en numerisk langt overlegen fjende. Men den muslimske shah er overmodig og regner det for en rutinesag at knuse den invaderende mongolske hær.

Djengis sønner og generaler viser sig imidlertid at være langt de bedste militære taktikere. Persernes frygtindgydende krigselefanter bliver forvandlet til selvødelæggende destruktionsmaskiner. De mongolske ryttere ryttere fylder elefanternes ben med pile, så elefanterne vilde af skræk og smerte pløjer sig tilbage gennem egne rækker og skaber kaos og død i egne geledder. Klog udnyttelse af terrænet så rytteriet kan angribe ned ad bakke, falske tilbagetrækninger hvor den forfølgende fjende omringes og et uovertruffent pileskydende kavalleri samt en jernhård militær disciplin giver sejren til de talmæssigt underlegne mongoler.

Herefter følger vi den årelange jagt på den slagne shahs sønner, ligesom vi nøje følger den brutale magtkamp mellem to af Djengis sønner, Jochi og Chagatai, der sluttelig fører til den ene søns død og til at Djengis udpeger sin efterfølger.

Den udmattende kamp mod shahen fører til oprørstendenser i det mongolske rige, og nye straffeekspeditioner (ødelæggelse af svært befæstede storbyer og udryddelse af deres befolkninger) må udføres. Til sidst drager Djengis Khan igen mod kineserne, men undervejs møder han sin død.

Sidste bind i serien kommer til at handle om Djengis’ efterfølgere bl.a. den berømte Kublai Khan.
Knogler i sandet er en rigtig historisk drengerøvs-roman til sommerferien. Der er masser af action og sværdslag, de usleste forræderier og dødsforagtende helte, der kæmper til sidste blodsdråbe eller sidste levende fjende i en grusom verden hvor menneskeliv er en billig vare, hoveder hugges af efter forgodtbefindende og kun den stærkeste overlever.

Forfatter: Conn Iggulden

Oversat af Mich Vraa
464 sider
Forlag: Gyldendal

Anmeldt af Jan Vandall