Så skete det! Sean Connerys irske accent i The Untouchables er ikke længere verdens værste filmaccent. Daniel Craigs drææævende sydstatsaccent i Knives Out – Var det mord? slår Connerys med flere hestelængder. Det var lige før tæerne krøllede en ekstra gang, når den eller fåmælte skuespiller med den sædvanligvis nydelige stemme åbnede munden. Måske var det instruktørens forsøg på at overføre Peter Ustinovs charmerende belgiske Poirot-accent til amerikanske forhold? Lad det ikke ske igen.

Til gengæld er der andre elementer i filmen der fungerer rigtigt godt: Et ægte Agatha Christie setting med et hus opbygget efter en krimiforfatters skumle præferencer, Christopher Plummer som snedig og lidt led patriark, Jamie Lee Curtis og Don Johnson som forældre til familiens sorte får – og naturligvis et plot der er, nå ja, en Agatha Christie værdigt.

Familiens patriark bliver fundet død dagen efter sin 85 års fødselsdag. Angiveligt selvmord, men er det nu også det? Som mesterdetektiven Blanc (Craig) afslører, så var der masser af gode grunde til at dræbe den gamle, der var begyndt at ændre i sit testamente og i øvrigt truede med at røbe flere ubehagelige hemmeligheder.

Som andre Agatha Christie-filmatiseringer skiftes mellem fremadskridende handling – opklaringen – og klip tilbage til afgørende nedslag i handlingen, her de samtaler, hvor patriarken informerede sine familiemedlemmer om deres fremtidige finansielle status og hans anderledes venskabelige samtaler med sygeplejersken, Marta (Ana de Armas). Marta gør sig desuden bemærket derved, at hun kaster op, når hun lyver.

Knives Out – Var det mord? er flot filmatiseret, især familiens hus er guf for Christie-elskere, og der er overbevisende præstationer fra gode skuespillere. Oven i købet er der mere humor end i den gennemsnitlige Agatha Christie-film, men det ville ikke have skadet filmen at være en halv time kortere.

Knives out – Var det mord?

Instruktør: Rian Johnson

Skuespillere: Daniel Craig, Tony Collette, Don Johnson, Ana de Armas, Jamie Lee Curtis, Chris Evans

December 2019