”Klimakærlige frikadeller, bøffer, pateer og postejer” er titlen på Kirsten Skaarups nye grønne kogebog. Vi kender Kirsten Skaarup som mangeårig populær vegetarisk kogebogsforfatter med en fortid i forlagsbranchen og et medlemskab af Eventyrernes Klub. Med årene er den grønne grand old lady gået over til rent plantebaserede opskrifter i sine kogebøger (veganske), så de tilgodeser endnu flere.

Kirsten Skaarups opskriftsbog er en fyldestgørende og flot samling af lækre opskrifter. Her er forslag og ideer til at komme i gang med det plantebaserede køkken med fokus på plantefars. Indledningsvis guider forfatteren os igennem de typiske grundingredienser som fx bælgfrugter og æggeerstatning. Her savnes information om, at for meget loppefrøskaller (HUSK) giver en gummiagtig konsistens. Det bør bruges med omhu – og gerne i samspil med et eller flere andre bindemidler. Ligeledes kunne man med fordel angive muligheden for at lave hørfrøæg blot ved at pulverisere hørfrø og overhælde det med vand. Det giver et mørkt klister, men det er markant hurtigere end at koge og sigte. Pofiber (kartoffelfiber) er ej heller omtalt om end det er prisvenligt og effektivt.

Forud for opskrifterne giver Kirsten Skaarup os 5 gode råd til den perfekte fars. De bør kopieres og hænges op på opslagstavlen! Man kunne måske tilføje, at det er en fin idé at stege en enkelt prøve-delle først mhp. at få efterjusteret smag og konsistens. Du får tillige gode tips til tilsmagning. Et par ord om tekstur kunne måske også være på sin plads.

Bogen er en skatkiste af smagfulde ideer til hele familien, når det gælder lækre, alsidige og spændende bud på plantebaserede frikadeller, bøffer og postejer, ligesom man også finder opskrifter på paté, spreads og forskelligt tilbehør. Ret beset kunne Kirsten Skaarup sagtens udelade opskrifterne på tilbehøret (salater, sovs, dressing og enkle grønsagsretter etc.). I stedet var det oplagt at vise, hvorledes de fine plantefarser også kan anvendes til at fylde udhulede grøntsager der bages – fx ½ udhulet peberfrugt med fars. Plantefars kan også benyttes til kåldolmere med fint resultat. Det er en god måde til at give nyt liv til rester af plantefars på.

I ”Klimakærlige frikadeller, bøffer, pateer og postejer” øser Kirsten Skaarup ud af alverdens indbydende og varierede plantefarsideer fra hele verden. Det er tydeligt, at forfatteren er en berejst eventyrer med kærlighed til krydderier og krydderurter. Glæd jer til en pred palette af opskrifter: Skønne linsedeller fra Libanon, indiske kartoffeldeller, burgers, ”mormormad” som forloren hare og leve(r)postej.

Det grønne køkken er fuld af muligheder – også i forhold til de kendte og elskede ”deller”. Hvor er det skønt at se det bevist til fulde, sådan som Kirsten Skaarup gør her. Stor cadeau for det! Vi kan glæde os over en herlig inspirationsbog med smukke billeder taget af forfatteren selv.

Bogen er en særdeles praktisk, fin og anvendelig brugsbog, der ydermere giver stof til eftertanke takket være afsnittene om klima, planlægning af madlavningen og mad som kærlighed.

En absolut must haves for vegetarer og veganere der ikke gider købe-plantefars. Men bestemt også værdifuld for kødspisere, der har lyst til flere grønne dage. De fleste af opskrifterne er ganske lette at gå til. Bælgfrugter er angivet i gram tørrede. Det ville være en fordel, at der konsekvent var angivet hvor meget det svarer til i kogt version (til dem der koger på forhånd og fryser ned eller anvender dåseversion). Der er lagt op til et festfyrværkeri af smagsoplevelser og grøn madglæde. En hel igennem vellykket opskriftsbog der bugner af kødfri fristelser!

Klimakærlige frikadeller, bøffer, pateer & postejer 

Forfatter: Kirsten Skaarup

Forlag: Rosinante

256 sider. Indbundet.

Udgivelsesdato: 14. 2. 2019

Anmelder: Nønne Lønne Votborg