Jens Peter Kaj Jensen er både udannet i filosofi og fra Forfatterskolen. Han debuterede i 2007 med romanen ‘Sofa’.
‘Kig på Damen’ er Jensens første novellesamling og indeholder 11 noveller med overraskende drejninger og uventede vinkler. Han tegner fine og nådesløse portrætter af mennesker i opløsning, mennesker der har svært ved at magte livet og virkeligheden, og det billede andre har af dem – og de har af sig selv.
I den korte novelle ‘Linda’ præsenteres vi for 21-årige Linda, der er flyttet sammen med marokkanske Mustafa. Linda er blevet muslim. Som en mere eller mindre villig kamæleon har hun overtaget Mustafas interesser og er ved at blive helt usynlig i forholdet. Hun har givet afkald på sin personlighed og selvstændighed, og hendes forsøg på at blive set løber foreløbigt ud i sandet.
I den skæbnesvangre ‘Skabt af lysende brosten’ skaber bøssen Malte sig en ny facebookidentitet som kvinden Miriam – for at sætte sin elsker på prøve, og det har uventede konsevenser.
Identitet og selvstændighed eller manglende ditto er i det hele taget væsentlige omdrejningspunkter i novellerne. Dødsdømte forhold, psykiske nedture, begyndende vanvid og det lille oprør der udvikler sig fatalt eller falder helt til jorden er temaer der forfølger læseren, og i adskillige af novellerne flettes Thelonius Monks gamle jazznummer ‘Round Midnight’ godt med i handlingen. Man kan sige: ‘..it really gets bad round midnight’, for godt går det bestemt ikke personerne i disse fasinerende skæbnefortællinger. Der er masser af tankegods og forvredne personligheder i denne novellesamlings mange fornemme psykologiske portrætter, hvor Jensen har brugt sin pc’er som instruktøren bruger kameraet og spejlet. Her er mange spændende indblik i sindets krinkelkroge der nok skal være guf for novelleentusiaster.
Forfatter: Jens Peter Kaj Jensen
143 sider
Forlag: Gyldendal
Udg.: 26.01.10
Jan Vandall