En lille bog om Marx’ ideer med udmærkede beskrivelser og illustrationer af begreber som kategorisk imperativ, fremmedgørelse og privat ejendomsret.

Man kan undre sig over, hvorfor en bog om Marx dukker op i 2012, godt 22 år efter murens fald og erkendelsen af, at perfekt kommunisme er et illusorisk begreb, men måske er der en vis logik i, at Marx’ ideer påkaldes i en tid, hvor eksempelvis Occupy Wall Street bevægelsen minder os om, at uligheden er blevet større de seneste år. En ulighed der tydeligvis er opstået i takt med, at markedet i så stor grad får lov til at dominere, efterhånden som de gamle, demokratiske regeringer har måttet droppe de statslige reguleringer.

Bogen er gennemillustreret og fortæller i klart sprog om, hvordan Markedet udkonkurrerer de små producenter. Das Kapital fremstilles typisk som en overvægtig, velklædt herre med cigar, og arbejderen er en marionetdukke i hans hænder. Marx er på banen for at heppe på fagforeningsdannelse og fjernelse af den private ejendomsret, og historien slutter med at han tager til New York for at se nærmere på krakket.

Der er en vis lighed med Historiebogen der i 1971 blev udgivet af det socialistiske forlag Demos. Historiebogen er en 150 sider lang tegneserie om verdenshistorien set fra en socialistisk vinkel. Den skabte en del røre i sin tid.

Karl Marx’ genfærd er den første af en serie på 15 filosofibøger, herunder også bøger om Kant og Einstein. Serien anbefales til undervisning, men det er lidt tåget, hvem målgruppen er med de fine, tekstkomplementære illustrationer og den lidt vanskeligt tilgængelige tekst.

Ronan de Calan

Illustreret af Donatien Mary

Oversat af Ole Lindegård

64 sider

Mindspace

Udgivet: 25.06.2012