Titlen Kaos dækker fint det indtryk man får af politiets opgaver i denne krimi. Som i Skyggemanden og Fortidens dæmoner er politikommissær Marcus Falck leder af opklaringsarbejdet; når han ikke lige er på hospitalet. For her vandrer Falck og hans stab ud og ind af hospitalet, nogle med skudsår, en med risiko for abort, og politimanden Claus for at sige farvel til sin mor.

Kaos har et højt tempo, og der er ikke langt mellem mordene. Der er udmærkede baggrundshistorier for de hårdt trængte politimennesker, ligesom plottene fungerer godt. Sproget er jævnligt lidt stift i af dialogerne, og det virker forstyrrende, når forfatteren selv udtrykker en mening: en polsk gangster der vægter ussel mammon højere end dyrebare menneskeliv.

Det begynder ikke med et mord men med en fyring. Johnny Kurland bliver uventet fyret af sin kvindelige chef efter tolv år i firmaets tjeneste. Den kvindelige chef bliver fundet dræbt en uge senere. Herefter følger lig på lig, nogle er torturerede, andre er sluppet med en kugle.

En ældre mand forsvinder; takket være en nysgerrig nabo findes manden i live men i en pinagtig knibe. Han afpresses af et polsk firma, der angiveligt har udført et anlægsprojekt for ham, men nu kræver det tidobbelte af den aftalte betaling. Trods politibeskyttelse får polakkerne fat i manden og følger ham hen i banken, hvor han skal hæve sine sparepenge til dem. Det kommer til at koste to politibetjente livet, og det bliver ikke de eneste ofre for udenlandsk mafia. Udover polske hitmen og colombianske drugdealers er der også danske bidrag til international kriminalitet.
Kaos

Poul Erik Larsson

404 sider

mellemgaard

Udgivet: Juli 2015

Birte Strandby