I 23 små kapitler og et langt præsenteres vi for en ’julemordgåde’ og dens opklaring.

Et lig lokaliseres midt på en københavnsk gade. Afdøde har et glas med kanel knuget i hånden, men ellers er der ingen spor. Kriminalassistent Juhl, der leder opklaringen, har været degraderet, fordi han i en tidligere sag har forivret sig og fejlagtigt anholdt landets justitsminister for åben skærm. Men nu er han tilbage og kan fastslå, at det drejer sig om mord

Afdøde viser sig at være julemand i Magasin, og hans bortgang skaber stress hos salgsdirektricen, der har måttet hænge en seddel op om, at julemanden var ude at lufte sine rensdyr, indtil hun får stillingen besat igen. Det går ret hurtigt, og den nye julemand er udmærket, selvom han har en sær tilbøjelighed til at fortælle ungerne, at de ikke skal regne med at få fodbolde i julegave i år.

Samtidigt er der problemer i Søndre Strømfjord, hvor den ægte julemand bor. Her er de underbetalte hjælpenisser ved at være færdige med gaverne, men de har endnu ikke modtaget børnenes juleønsker – der åbenbart kommer fra Magasin!

Julemanden er ikke helt den forventede standardudgave, blandt andet er han tilbøjelig til at se den gamle erotiske gyserkomedieklassiker En julemands bekendelser, der sendes fra stationen Christmas Goodies i Alaska.

I Magasin viser det sig, at nogen overnatter i sengeafdelingen, og at overvågningsbåndene er blevet slettet. Således er der mystik og gåder nok at gå om bord i for Juhl og hans næstkommanderende Granquist, inden det bliver juleaften.

Julekalenderen omfatter blyantstegninger, let humoristiske og meget platte indslag.

Paloma Estrada

106 sider

mellemgaard

Udgivet: 2014

Birte Strandby