En lille tiltrængt børnebog om hvad det vil sige at være adopteret. Anna bor i Danmark hos sin far og mor, men hun er født i Kina af en kinesisk dame, der har afleveret hende på et børnehjem. Det giver lidt forvirring, når Emil spørger, om Anna så kommer med flyvemaskine hver morgen, og Anna har sine spekulationer over sin biologiske mor, der måske savner hende og over, at hun ikke ligner sine forældre.

Handlingen udspiller sig på Anna syv års fødselsdag. Hun får en lyserød cykel, og om lørdagen kommer vennerne og Annas bedstemor på besøg. Annas venner, hvoraf flere er adopterede, medbringer hver en ting, som de er særligt glade for. Alfred har en krokodille med, der udover sin ’bamseværdi’ (= affektionsværdi) også symboliserer beskyttelse og mad, der hvor Alfred kommer fra. Dagen ender i ren idyl, og det er måske nok den eneste indvending i forbindelse med en bog, der omfatter mange af de aspekter ved at være adopteret, som børn kan spekulere på. Tilværelsen er rigeligt idyllisk. Der er små bølger, som når Anna bliver sur på Emil, eller når Alfred bliver drillet med sit hår, men generelt er børn og voksne mere end almindeligt hensynsfulde og pædagogisk korrekte, og de syvårige børn er veltalende og stort set velopdragne. Heldigvis spiser nogle af dem grimt, så der er stadigt remtræk til virkeligheden.

Illustrationerne fylder bogen ud og supplerer teksten. De er enkle, og Anna og hendes omgivelser minder behageligt om svenske Alfons Åberg og hans omgivelser.

Pædagogisk læsning for både det adopterede barn og barnets legekammerater.

Malene Fenger-Grøndahl
Kan man spise softice med pinde?
Illustreret af Annemette Bramsen
64 sider
CDR-Forlag
Udgivet: 4.10.2011
Aldersklasse: 5 – 10 år
Birte Strandby