Der er helt særlige krav til en bestyrelsesformand i et statsselskab. Det vigtigste er ikke storslåede visioner, forretningsstrategisk sans eller evne til at sende virksomheden ud i nye indbringende retninger. Det vigtigste er, at han forstår at blande ministeren udenom.

Står der i bogen om Fritz Schur, der har en karriere som bestyrelsesformand i Klasselotteriet, Post Danmark, SAS og Dong, men ikke i nogen privatejede virksomheder.

Fritz Schur er omtalt som en flittig, evigt velforberedt bestyrelsesformand. Hans force er formalia og budgetkontrol. Han er også en eminent ’netværker’ og har de kongelige, Rotary-klubben og ledende politikere med til sine imponerende selskaber på Clausholm Slot. Selv udtaler han, at han kender mere end 500 mennesker personligt.

Omtale af selskaberne i det schurske imperium er ganske interessant, især den del der handler om opkøb af selskaber med underskud, og appendiks D indeholder en halvanden side lang liste over registrerede selskabsnavne i Fritz Schur koncerner.

Bogen er fortrinsvis holdt på Se og Hør-niveau, og en ganske væsentlig del ligner til forveksling sladder ofte grænsende sig til det injurierende. Eksempelvis antydes og dokumenteres adskillige gange, at Schur har et nonchalant forhold til sandheden, og ifølge eget udsagn har han kandideret til Mærsk-efterfølger som toppen af erhvervslivet. Det gør naturligvis ikke bogen mindre underholdende, ligesom beskrivelser af en arrogant tilgang til egen iscenesættelse – såsom klage over larm fra Bakken, der ligger 700 meter fra Schurs bolig, af tjenerstaben og den hyppige brug af sikkerhedsfolk (i billige habitter) giver værket et anstrøg af farce.

Teksten holder sig til den lette talesprogsstil: ’Fritz Schur er ikke meget for at betale selskabsskat’, han ’er tullet ned i køkkenet for at gå i slikskuffen’, han ’taber interessen, fordi han ikke er med til at bestemme’. Det gør bogen let, og man kan blive lidt bekymret for ledelsen i statslige virksomheder.

Niels Sandøe, Hanne Sindbæk, Thomas G. Svaneborg

268 sider

Jyllands-Postens Forlag

Udgivet: 30.10.2012

Findes også som e-bog