Nok en roman om et dårligt ægteskab i lighed med Susanne Lykkes Mærket af psykopatens spind … der nyligt er udkommet.

I modsætning til den mandlige hovedrolleindehaver i Lykkes roman passer Jess, manden i parforholdet, ikke helt ind i psykopatskabelonen. Han opfører sig mere som et umodent barn der har fået for lidt opmærksomhed, jaloux, egoistisk. Til gengæld har romanerne det til fælles – og det er også et fællestræk for de autentiske beretninger om voldelige ægteskaber som Fra helvede til Mors og Fanden og hans pumpestok – at kvinden fortsætter forbløffende og helt absurd længe i forholdet, efter at manden har slået, snydt, løjet. Også selvom barnet er berørt.

Norske Dina falder for charmerende, danske Jess. Da de er flyttet sammen afslører Jess sig hurtigt som økonomisk uansvarlig og humørsyg. Dinas liv bliver en forsigtig listen rundt om en tikkende bombe, og hendes livsmål at undgå provokationen og beskytte barnet.

Situationen udvikler sig hele tiden til det værre, og romanen ender med en tur i thrillerkarrusellen og en portion sødsuppe. Det er dramatikken og læserens irritation over, at konen ikke bare skrider, der holder gang i foretagendet. Ellers er der rigelige gentagelser, fordi Jess igen og igen bruger penge han ikke har, påberåber sig jobs han aldrig har været i nærheden af, og lige så hyppigt provokerer til skænderier på irrationelt grundlag.

Vores hovedperson der kun har navnet til fælles med Wassmos viljestærke karakter, er gennemført naiv, og selv indlysende beviser for Jess’ løgne, svindel og kortsynede overforbrug får hende ikke til at forlade skuden, selvom hun har midlerne og ikke som flere af de andre mere eller mindre fiktive kvinder i dårlige forhold kan dække sig ind under manglende økonomiske ressourcer. Tværtimod gifter hun sig med Jess efter ti års samliv, omend hun får det fysisk dårligt bare ved tanken om ægteskab, og selvbedraget hos begge parter er så tykt, at man kan skære i det. Sjovt nok, forklarer Dina flere af skærmydslerne med kulturforskelle, men fyren ville være en katastrofe i alle kulturer.

Kærlighedens lænker

An-Magritt Wibell Nygaard-Ech

381 sider

Three Leaves Publishing

Udgivet: 2016

Birte Strandby