Den veganske madblogger Thomas Erex udgiver nu en ny plantebaseret kogebog, der bærer samme titel som hans populære blog. Madbloggen ”Kærlighed & kikærter” så dagens lys i 2012. Siden da har Thomas Erex udgivet to veganske kogebøger: ”Veganske livretter” og ”Vegansk julemad”. Nu er det blevet tid til at lave en vegansk kogenbog, der er centreret omkring kikærter. Kikærten har altid haft Thomas Erex særlige opmærksomhed. I ”Kærlighed & kikærter” har han derfor sat sig for at vise, hvad den særlige råvare kan i det grønne køkken. 

Kikærter har utallige anvendelsesformål. Når du siger kikærter, så siger du også aquafaba. Det er det kogevand, der bliver i rest efter kikærterne er kogt. Hvis du vælger at købe kogte kikærter på dåse, vil det væske du sigter fra være lig med aquafaba. Det kan piskes til skum og bruges i dessertkøkkenet, hvor det erstattet æggehvider. Men du kan fx også bruge det til at lave mayonnaise med. Udover de kogte kikærter og kogevandet, kan du også købe kikærtemel. Det er også uhyre anvendeligt, da det er rigt på protein og binder godt. 

Indledningsvist fortæller Thomas Erex om sit ønske med bogen. Han beretter, at alle opskrifter – udover at de er veganske og indeholder kikærter i en eller anden form – også er glutenfrie og sunde. 

I bogens første del giver Thomas Erex læseren adgang til ”Viden og basisopskrifter”. Her bliver læseren klædt på til at koge sine egne kikærter, får tips til opbevaring og råd til spiring af kikærter. Derpå følger en opskrift på kikærtetofu – også kaldet burmesisk tofu – der efterfølgende indgår i flere af bogens øvrige opskrifter. Opskriften er ledsaget af et foto, der giver et indblik i tilberedningen. I kanten af billedet kan man skelne tern af det færdige resultat. Jeg savner, et vellignende foto af slutresultatet. Bogens første del giver også en opskrift på mayonnaise med aquafaba, og der er en fin miniguide til arbejdet med netop aquafaba. 

Det undrer mig overordentligt meget, at der i et afsnit om viden ikke står spor om kikærten ud fra et ernæringsmæssigt perspektiv. Mon ikke mange læsere er nysgerrige på kikærtens ernæringsmæssige egenskaber? Kikærter er nemlig særligt gode i forhold til protein og fibre. De menes b.la. at hjælpe på blodtryk og imod diabetes samt kolesterol. I afsnittet om viden kunne man med fordel også have skrevet lidt om kikærtens historie og udbredelse. Jeg savner også et par ord om de forskellige typer kikærter, der findes. 

Derpå følger fem opskriftsafsnit: Morgenmad & Brunch, Frokost & Madpakker, Aftensmad & Gæstemad, Sundt & Sødt samt afsnittet Desserter & Slik. I disse opskriftsafsnit kommer Thomas Erex vidt omkring. Han henter inspiration fra alle verdens køkkener inkl. det traditionelle danske køkken, der bearbejdes så det bliver kødfrit og glutenfrit. Læseren kan således se frem til opskrifter på alt fra pandekager med kikærtemel, makrelfrisalat, kikærtebøffer med sødkartoffel, karryret med kikærtetofu, romkugler, flødeboller og marengskys. Til slut får læseren opskrifter på tre drinks med aquafaba, der erstatter æggehvide. Det er alt sammen både kreativt, sundt og super indbydende! 

Alle opskrifter præsenteres med en indledning, hvor forfatteren fortæller lidt om idé og smag. Opskrifterne er lette at gå til. Bogens layout er flot og pædagogisk, så det også understøtter oplevelsen af en god formidling. Indimellem savner jeg alternative ingrediensangivelser, så opskrifterne virker endnu mere tilgængelige. Rasmus Bundgaard har taget bogens skønne madbilleder, der får tænderne til at løbe i vand.

Personligt stiftede jeg bekendtskab med kikærter for 25 år siden, da jeg lærte at spise falafler og hummus. I bogen her er der også opskrifter på disse kikærteklassikere. Thomas Erexs falafler er generøst krydret og får et nip bagepulver, så de bliver ekstra crispy. Dét er helt rigtigt! Personligt ville jeg bytte opskriftens ene spsk. karry ud med Ras el Hanout eller garam masala. Jeg kunne sagtens se for mig, at der var flere hummusvariationer i bogen – fx med ajvar, med gurkemeje/karry/bagt græskar eller sødkartoffel, med frisk persille, med harissa og mynte, med grønne ærter og basilikum, med ristede pinjekerner eller med bagte gulerødder og zatar. Der kan også laves hummus med peanutbutter i stedet for tahin. I det søde køkken kan man lave Nutella-hummus med kakao. 

Bogens opskrifter er rige på smag. Der er tænkt på både teksturer, udseende og sundhed. Thomas Erex beviser endnu engang, at han har flair for det plantebaserede køkken. Her er det i særdeleshed kikærten der bringes i fokus, og dét er der al mulig god grund til. Med kikærter som afsæt kan du tilberede alt fra sund og lækker morgenmad, fyldig aftensmad til ”sundere sødt” til kaffen. Man fristes til at sige, det er ret genialt! Hvis du selv koger dine kikærter, er det oveni købet uhyre billigt. 

Thomas Erex har skabt endnu en god og gedigen grøn kogebog, du vil blive glad for i dit køkken. Opskrifterne vidner om en forfatter, der kan lide mad med smag og som er vældig fantasifuld. Her er både mad til hverdag og gæstebud. Men først og fremmest er ”Kærlighed & kikærter” en praktisk opskriftsbog, der udvider dit kendskab til den lille geniale kikært, der kan udrette så meget i det salte og søde køkken. Velgjort arbejde! 

Kærlighed & kikærter

Plantebaserede opskrifter med kikærter & aquafaba

Forfatter: Thomas Erex

Forlag: TURBINE

126 sider. Hardback

Udgivelsesdato: 6. 1. 2021

Anmelder: Nønne Lønne Votborg