I første kapitel kører en mand sin kone over – to gange for at være på den sikre side. Kærlighed for voksne er historien om et ægteskab, om at give alt og forvente at man får noget lignende igen. Det er fascinerende læsning med nærbilleder af ægteparret Leonora og Christian, begavede, handlekraftige mennesker med rettigheder. Her er nyt om sjælens dybder, og så er der nogle fede overraskelser hvor man mindst venter det.

Historien fortæller den aldrende kriminalbetjent Holger til sin datter på hendes bryllupsdag, lige før de bliver hentet og kørt til kirken. Holgers gengivelse er en charmerende ramme om fortællingen, og vi får et indblik i hans komplicerede forhold til datterens tilkommende der er fra Christiania, som Holger som ung betjent engang var med til at forsøge at rydde.

Pludselig en nat vækkes Leonora af, at en sms tikker ind på Christians mobil. Hun kan mærke, at noget er galt, men Christian nægter at vise hende sms’en. Leonora er klar til at glemme sms’en og den efterfølgende uoverensstemmelse. Hendes ægteskab, familien, sønnen der har kæmpet med sygdom, er det vigtigste. Årsagen til at hun har fravalgt en ellers lovende karriere som violinist og i stedet støttet sin mand i hans virksomhed.

Men til en firmafest går det galt, og Leonora ser noget, hun ikke skulle have set. I hendes perspektiv er det et megasvigt fra Christians side, og hun truer med at ødelægge ham med en viden om fortiden. Han på sin side graver også lidt i Leonoras fortid.

De holder sammen på stumperne, for sønnen skal snart være student, men hver for sig skrider de til handling; og så er det, at Christian begår en brøler i sværvægtsklassen. En brøler der gør det vanskeligt for ham at leve med sig selv. Og som man nærmer sig slutningen, forbløffes man over hvilke kræfter der er på spil, og hvor langt ud på overdrevet mennesker kan gå.

Han har gjort alt for dem. Svindlet. Slået ihjel. Ødelagt alt.

Det kan blive en glimrende film i thriller-gyser-klassen.

Anna Ekberg

Kærlighed for voksne

384 sider

Politikens Forlag

Udgivet: 02.05.2017

Birte Strandby