Merete Pryds Helle, der har begået flere romaner senest Hej menneske fra 2009, har her skrevet godt 500 siders dagbog i form af en samling mails til en veninde – Mai – under forfatterens otte år lange ophold i Italien med familien. Der er masser af forfattere, der har fået udgivet deres breve, eksempelvis John Steinbeck, hvis breve til forlæggeren under skrivning af Øst for Paradis er udkommet som bog: Journal of a Novel. Det er ikke nødvendigvis eksempel til efterfølgelse, og skønt Pryds Helle er en udmærket skribent, så er det stadig en dagbog med alt om småbørnsfamiliens trængsler og glæder, søvnmangel og forkølelser. Og de overvejelser om egen utilstrækkelighed, som de fleste forældre periodisk gør sig, når man gerne vil være en god forældre men indhentes af træthed og manglende overskud.

Ellers er tilværelsen veninden får beskrevet ganske livlig, og den lille familie har hyppig omgang med interessante mennesker, for eksempel en lille pige med adfærdsproblemer: ‘Hun smadrede blandt andet vores køkkenvindue med en hammer.’

Der er gode nye udtryk som ‘svigertungt besøg’ og ‘hesteuformåen’, men for meget sniksnak til glæde for veninden, der måske ikke tiltaler den udenforstående læser: så kørte vi…, vi besøgte Kirsten og…  så sad vi hele dagen udenfor og snakkede…

Bogen minder om Charlie Hotel Oscar Kilo af Maise Njor og Camilla Stockmann, der er en mailkorrespondance mellem de to damer.

På den anden side præsenteres et tidstypisk portræt af forfatteren og hendes omgivelser, der måske kan give efterkommere et skarpt billede af tiden hvad angår ydre omstændigheder, kulturelle personligheder og tilværelsen i almindelighed.

Merete Pryds Helle

548 sider

Politikens Forlag

Udgivet 19.01.2012

Birte Strandby