Birgitte Jørkov har skrevet en interessant historisk roman om Sofies liv som lensmandsfrue i Bergen. Romanen er fiktion, men udgangspunktet er breve som Anne Rudsdatter skrev til sin datter Sofie i 1529-33. Brevene findes i rigsarkivet.

Romanen begynder, da Sofie ankommer med skib til Bergen med sine to yngste børn. Hendes mand, Eske, er blevet lensmand på Bergenhus og er allerede i Bergen. Sine fire andre børn har Sofie efterladt hos sin mor i Skåne.

Som lensmandsfrue går Sofie ind til hårdt arbejde og mange pligter. Hun får hjælp, men hendes ansvar er omfattende, og hun påtager hun sig også at hjælpe de spedalske i området med mad og garn. Hun elsker sin mand, og deres ægteskab er godt, men de har begge travlt, og der kommer mange problemer udefra. Sofies far dør, og hendes mor beder dem om at komme hjem til hende. Det er vanskeligt for hende at klare arbejde og regnskaber alene, og hun har et ønske om at være med, når Sofie føder sit næste barn. Desuden er der altid trusler fra mennesker der står klar til at tilrane sig magt eller værdier. Den upopulære Christian den 2. er også en trussel. Han har stadigt magt og midler, og hvis han bliver konge i Norge, er det slut for Eske og Sofie, men den ubeslutsomme Christian – med det midlertidige tilnavn ‘den afsatte’ – når aldrig helt til Bergen.

Det er en fin beretning om tilværelsen i 1530, og Sofie er en sympatisk hovedperson. Det er let at dele hendes bekymringer for de mange børn, og som nutidsmenneske kan man undre sig over traditionen med at sende sine små børn væk og lade dem opdrage af bedsteforældre eller andre slægtninge. Ligeså er Sofies glæde ved et bræt uden splinter på dasset ukendt men fuldt forståelig.

Som Thit Jensen lod sin Valdemar Atterdag kloge sig på både pædagogik og amning, så har Jørkov gjort Eske til fortaler for at bruge grønsagerne i maden til menneskene og ikke kun til dyreføde. Han plukker, renser og hakker selv. Hvorfra kommer mon disse fremsynede mænd hos kvindelige forfattere?

Birgitte Jørkov

Kære datter, du må vide

263 sider

Demeter

Udgivet: 2018

Birte Strandby