Gerbrand Bakker er en af få hollændere på det danske bogmarked. Juni er hans anden roman.
En junidag i 1969 besøger droning Juliane byen Slootdorp. To børn overrækker hende blomster, og dronningen hilser på borgmester og amtmand. For familien Kaan bliver det også en dag de husker af andre årsager, idet de oplever en tragedie der rækker mere end fyrre år ind i fremtiden. Familiens toårige datter Hanne bliver kørt over.
Hvert år ved mærkedage klatrer hendes mor, den efterhånden gamle Anna Kaan, op på høloftet med en flaske æggelikør. Der bliver hun i lang tid – under hele romanens forløb, mens hendes sønner Johan og Jan renser Hannes grav, hjulpet af femårige Dieke, der er datter af familiens tredje søn. Dieke er den naive stemme, der spørger uden at vide, hvem Hanne var, og blandt andet gennem Dieke får læseren efterhånden hele historien.
Udadtil handler det om almindelige mennesker, der foretager sig almindelige ting. Hele romanen har en let resigneret tone, men som hos eksempelvis minimalist-forfatteren Alain Robbe-Grillet ligger der dramatik i gentagelsen:
Og han var stadig forurettet i det øjeblik, hvor Hanne blev kørt ihjel.
og senere:
Vred og forurettet, mens Hanne blev kørt ihjel.
Der er stærke nærbilleder af gård og grav, og den fortættede stemning inddrager læseren, så man selv er til stede den varme junidag og står neden for høloftet sammen familien og kalder på moren.
Som Bakkers første roman Ovenpå er der stille er også Juni bemærkelsesværdigt stilfærdig i sin sprogbrug og sin dyrkning af underdrivelsen, hvor alle indeholdte kriser overlades til læserens egen fantasi.
Gerbrand Bakker
Oversat af Birthe Lundsgaard
268 sider
Gyldendal
Udgivet: 21.10.2011
Birte Strandby