Biografi om Cubas nationalhelt, José Martí, der levede fra 1853 til 1895. Da han var 17 år gammel blev han for sine politiske aktiviteter dømt til seks års tugthus og arbejde i et stenbrud, og det var måske en af årsagerne til hans følsomhed overfor politisk og social uretfærdighed. Han uddannede sig som jurist i Spanien, boede senere i New York, Guatemala, Mexico og Venezuela. I Venezuela påbegyndte han udgivelsen af et blad, men efter at have skrevet en nekrolog over en samfundskritisk forfatter blev han bedt om at forlade landet. I 1895 blev han dræbt i en skudveksling under Cubas oprør mod Spanien.

Bogen er inddelt i Martís liv med vægt på hans tilværelse i USA. I New York skriver han om politik og samfund, og det er især Martís syns på menneskeværdighed, ligeret og uddannelse der er interessante og nytænkte:

Eksemplets lys, undervisningens vanding er, hvad de undertrykte planter har brug for.

De undertrykte var indianerne i Mexico og i Cuba, arbejderne i New York og i det hele taget enhver, der var forhindret i at udfolde liv og intelligens. Idealet var:

den oplyste frihed… den frihed som lever af konkurrence og ligeværd i alle rettigheder, som indeholder almen respekt som fælles garanti…

Den største fare heri var ’vælgermassens ligegyldighed og uvidenhed’, og allerede i 1885 er han opmærksom på fænomenet ’den lette rigdom’, det at velfærdets svøbe afleder fokus fra de vigtige kampe.

Bogen er næsten mere kommenterede oversættelser af Martís meget velskrevne værker, end det er biografi, men efter læsningen forekommer Martí både vedkommende og aktuel.

Jørn R. Hansen

264 sider

SKRIVEforlaget

Udgivet: 12.05.2011

Birte Strandby