Skønt 2. verdenskrig sluttede for mere end 70 år siden, stiger mængden af litteratur om krigen stadigt. Ikke mindst skønlitteraturen der igen og igen fortæller den samme historie.

Jorden synger er skrevet for et ungt publikum i lighed med Gitterporten af Fred Uhlman. Som en anden Anne Frank fortæller den 15-årige hovedperson om sit liv, der i øvrigt har forelskelse og flugtforsøg fælles med Anne Frank fra den virkelige verden.

Jorden synger foregår i Letlands hovedstad Riga. Hanna er enebarn i en velstående familie, hvor moren er jøde, og bedstemoren er overbevist jøde.

Først indtages Riga af russerne, og dernæst kommer tyskerne. Tyskerne modtages som befriere, men befrielsen varer kun kort. For jøderne bliver tilværelsen slem. Det begynder med at Hannas far bliver hentet, og familien rykker hen til en mindre lejlighed. Dernæst kommer afvisningen fra klassekammeraterne og udelukkelse fra balletskolen, hvor Hanna går. Herefter kommer stigmatiseringen med den påsyede Davidsstjerne på frakken; og jøder har ikke længere adgang til svømmehaller og biografer.

Derpå beordres alle jøder til at flytte til ghettoer i Riga. Hannas mor planlægger at gemme sig andetsteds, men det bliver en dyr affære, og dem der før var venner, er det ikke længere. Sulten er en af de trofaste følgesvende, og både Hanna og andre sætter livet på spil for redde mad til sig selv og familien.

Verden i nazismens skygge er tragisk, og forhåbentligt bidrager fortællingerne – både de ægte og de fiktive – til at afholde menneskeheden fra lignende dumheder fremover.

Romanen er let læst og forholder sig til de konkrete begivenheder i Riga. Bagest i bogen findes en række uddybende spørgsmål til forståelsen.

Vanessa Curtis

Jorden synger

Oversat af Lonnie Vinther

349 sider

Forlaget5.dk

Udgivet: 15.11.2017

Birte Strandby