Den amerikanske forfatter Jonathan Tropper har skrevet fem bøger hvoraf to er oversat til dansk. Den seneste bog ”Joes bog” handler om en yngre succesrig forfatter, der har forladt barndomsbyen Bush Falls for 17 år siden. Joe har skrevet en kæmpe bestseller, der også er filmatiseret. Der er bare en hage ved det: bogen er baseret på hans barndoms- og ungdomserindringer. Store dele af byens indbyggere føler sig dybt udleveret af Joe, der i bogen beretter om livet i Bush Falls sammen med vennerne Sammy og Wayne og kæresten Carley. Den biografiske bog afslørede b.la. homoseksualitet.

Nu bliver Joe kaldt hjem, da hans far ligger i koma på byens sygehus. Men det skal vise sig at være sin sag at vende tilbage til den by, han klædte af til skindet. Det er mildest talt med blandede følelser at Joe vender tilbage. Broren har videreført farens virksomhed, og er derudover hjælpetræner på basketballholdet, der er hele byens stolthed. Det har aldrig sagt Joe noget og det i sig selv er diskvalificerende i Bush Falls. Da Joe vender tilbage, må han forholde sig til sin fortid. Der er mange, der har en høne at plukke med ham. Selv må han forholde sig til det, han har vendt bag sig – og det, han har opnået i stedet.

Romanen er skrevet i to spor. Dels nutiden og dels tilbageblikkene i ungdomsårene, der er afskrifter fra Joes bestsellerbog. Det giver en god effekt, at læseren får lov at opleve den roman, der har skabt så stor furore. Samtidig er det stærk læsning at følge tilbageblikkene, og opleve hvordan Joe og vennerne har kæmpet en kamp med kærlighed, krav, dødsfald, mobning og seksualitet.

”Joes bog” er fængende som få. Den er ikke dybsindig, men den er rørende og vedkommende som få. Jonathan Tropper skriver med humor og indføling. Sprogligt fremstår fortællingen let og levende. Det er en herlig bog med nogle skønne karakterer. Man kan ikke andet end elske denne roman, der både rummer humor og alvor. Jonathan Tropper har noget på hjertet, og han formidler det overbevisende.

Joes bog

Forfatter: Jonathan Tropper

Oversættelse: Allan Hilton Andersen

Modtryk

334 sider, hæftet.

Udgivelsesdato: oktober 2016

Anmelder: Nønne Lønne Votborg