Hvem var Jesus? En godt 30-årig tømrersvend, der mod familiens ønsker har besluttet aldrig at gifte sig. Han har forbindelser til Gud og delvist kendskab til sin skæbne, men indledningsvist intet af den magt, han senere tillægges. Romanen handler også om tiden og livet i landsbyen, Sereth, om børn der stenes, fordi de dømmes lidt for hurtigt, og om kvinder der løber risikoen for en dødsdom, fordi en fremmed mand har set dem uden slør eller rørt ved dem. Jesus generes ofte af sin halvbror, Josefs søn, Jakob, der har det svært med, at Jesus skulle være særligt udvalgt – og ikke mindst, at han stort set er den eneste mand i landsbyen, der ikke er gift. Avigail, der elsker Jesus, Johannes Døberen og Pontius Pilatus er nogle af de mennesker, der medvirker til, at Jesus langsomt ændrer sig til at blive legenden fra Bibelen, der kan stoppe regnen og skabe vand om til vin.

Det er lidt som at læse politiske bøger – man bliver skuffet over, at verden ikke befolkes af større ånder, at politikere og religiøse ledere ikke bare er ledere men også – jævnt ordinære – mennesker, for således fremstilles Jesus i romanens begyndelse: Som et menneske med svagheder og styrker.

Det bedste man kan sige om bogen er, at den er rimeligt overbevisende, at sproget virker troværdigt for perioden, og at baggrunden – miljøet i landsbyen, familiens status, romernes magt så vidt vides er troværdig. Bogen er også småkedelig og langsommelig. Handlingen er begrænset, men kan sagtens have fundet sted som baggrund for Jesus’ dannelse. Det er svært at se det konkrete formål med romanen.

Forfatter: Anne Rice
Oversat af Marianne Børch
280 sider
People’s Press
Udgivet: 20.01.2010

Birte Strandby