Jernhuset er John Harts fjerde thriller. Den første, Et spind af løgne, blev nomineret til en Edgar Award, nummer to, Rødt vand, blev belønnet med en Edgar Award, og for det ikke skal være løgn vandt hans tredje, Det sidste barn, også denne prestigefyldte krimipris.

Det lader til, at priserne kun har skærpet Harts pen, for Jernhuset ligger utroligt nok i samme høje klasse. Den er en suverænt spændende, velskrevet krimi, der kører i et forrygende tempo med masser af mord, skudkampe, psykopatiske slyngler, mafiabanditter, korrupte politikere og en vildt forelsket mafiamorder, Michael, hvis højeste ønske er at komme ud af sit blodige liv og forlade morderhåndværket. Men det er ikke så let, skulle jeg hilse og sige.

Michael er sammen med sin et år yngre bror vokset op på et forfærdeligt børnehjem, hvor vold og tortur hørte til dagens uorden. Elleve år gammel stikker han af fra hjemmet under en snestorm. Hans konstant mobbede lillebror har stukket en kniv i halsen på den værste af sine plageånder, men Michael, der altid har forsøgt at beskytte sin lillebror, tager skylden for mordet og stikker af til New York. Efter et par år på gaden tager en gangsterboss den barske dreng under sine vinger, og Michael bliver uddannet til supermorder.

Efter en årrække som legendarisk morder forelsker Michael sig. Hans kæreste, der ikke kender til hans hemmelige gangsterliv, bliver gravid, og Michael beslutter sig til at kvitte sit blodige job. Derefter bliver alt kaos.

Gangsterbossens død bliver signalet til en storstilet menneskejagt på Michael og den gravide kæreste, en jagt der efterlader snesevis af døde. Gangsterne forsøger også at ramme Michael gennem hans lillebror, der er blevet adopteret af en hovedrig senator og er blevet en berømt børnebogsforfatter.

Det er vildt og bloddryppende vanvittigt, og læserne præsenteres for den ene overraskelse efter den anden undervejs, indtil alle de løse ender bliver samlet.
Jernhuset er afgjort den mest fængslende krimi jeg har læst i år. Den har simpelt hen alt, hvad man kan forlange af en spændingsroman.

Jernhuset

Forfatter: John Hart
Oversættelse: Mich Vraa
471 sider
Forlag: Hr. Ferdinand
Udg: 05.10.2011
6 glober

Jan Vandall