Jon Bang Carlsen har skabt mere end fyrre film i forskellige genrer, og han er mest kendt for sin egen genre: Iscenesat dokumentarisme, der er lavet som dokumentar men indeholder iscenesættelse – om end kun en iscenesættelse, der i forvejen har relation til den verden, personerne befinder sig i. Den nyeste film er Just the Right Amount of Violence, der tager udgangspunkt i den vestlige verdens forsøg på at tvinge demokrati nedover andre samfund. Parallelt spørger filmen, om man kan tvinge børn til at elske deres forældre? Filmen handler om amerikanske forældre der lader deres børn bortføre til ’genopdragelsesanstalter’, hvor børnene opdrages til de kan hjemsendes til forældrene og igen sluses ud i samfundet. Grundlæggende handler det om forholdet mellem forældre og børn.
Forfatteren Lars Movin har fulgt auteuren Jon Bang Carlsen på en tur rundt til locations i USA, Irland, Afrika, hvor Carlsen har skabt sine film – ofte steder han selv beskriver som små samfund hvor livet ligesom er kørt forbi.

Udover en tour-de-force rundt i filmene er der også en del biografi, der ikke er helt almindelig. Jon Bang Carlsen kommer fra en familie, der aldrig har haft anlæg for at klappe i takt. Han har optrådt med Solvognen, han har haft en statistrolle som betjent i Martin Scorceses Raging Bull, han har dyrket strikning og boksning, og han har haft en længerevarende kontrovers med Jens Jørgen Thorsen.

Der er rigeligt billedmateriale, og det lykkes forfatteren at formidle såvel filmenes ide som instruktørens mange overvejelser om hver film og hver location, uden at bogen på noget tidspunkt bliver kedelig.

Du skal fortælle historier, der foregår i vores kultur. Det er jo en replik, der er så dum, at man tror, det er løgn. Som om dansk kultur var noget, der gik fra Gedser til Skagen. Selvfølgelig er vi en kultur, der er dybt forbundet med andre kulturer.

Lars Movin

560 sider

Informations Forlag

Udgivet: 2012