Historisk roman der foregår i Barcelona omkring 1050.

Den ene hovedperson, Martí Barnaby, er baseret på en virkelig person, om hvem man ved, at han i stort omfang investerede sine penge i Barcelonas infrastruktur. Romanens Martís liv og handlinger er ren fiktion.

Romanen udnytter de historiske markører godt især med et blik på den tids klasseinddeling og de hyppige konflikter mellem de kristne, jøderne og muslimerne/maurerne, der så småt er i begreb med at forlade Spanien, og måske er konflikterne betegnende for en magtbalance, som man har set flere gange op gennem historien: Som da Barcelonas greve på sin rådgivers forslag beslutter at omsmelte og præge mønter i en nylig modtaget løsesum fra maurerne. Jøderne der har forstand på prægning skal stå for processen, men desværre opdager de, at mønterne ikke er ægte guld, men blot kobber/bly med guldbelægning. For at skjule, at greven er blevet snydt af maurerne, udbreder man det rygte, at jøderne har byttet rundt på mønterne for at beholde guldet for sig selv. For yderligere at understrege hvordan man behandler svindlere, henrettes den jøde, der skulle have stået for omsmeltningen. Han viser sig i øvrigt at være far til den kvinde, Martí elsker.

Men ellers er det fortællingen om Martís liv og levned og om hans vej til retfærdighed i en uretfærdig verden repræsenteret af greven og hans elskede grevinde og deres umådeligt usympatiske og griske rådgiver.
Sproget svinger mellem gammeldags korrekthed og mere moderne sprogbrug men forbliver unuanceret, mens de indflettede tilfælde af krig, kærlighed, svindel og blodige drab forlener romanen med tempo og oplevelse.

Chufo Lloréns

Oversat af Liv Camilla Skjødt
864 sider
Jentas
Udgivet: 15.04.2011

Birte Strandby