’Jeg er dansk humors svar på Thor Heyerdahl. Ingen forstår mit projekt …’

Endnu en gang blandet humor med varierende dybde fra Wivel. Som den stand up komik Wivel repræsenterer, er også hans skriftlighed præget af både plathed og en periodisk raffineret tankegang, der jævnligt overrasker behageligt.

Som noget nyt er der i denne samling også korte noveller i et lakonisk resigneret sprog, der kan henlede tanken på WulffMorgenthaler. Bemærkelsesværdig blandt de mærkelige tekster er Historien om Helge Nielsen. Helge Nielsen er en skuespiller der uafladeligt stiller op til receptioner og ferniseringer for at hamstre mad og drikke, som han siden fortærer i biografen til almindelig græmmelse for omgivelserne.

En anden novelle handler om manden, der åbner sin egen meget lille IKEA forretning. Forretningen er så lille, at han må have varerne, dyveljern, i lommerne. Dette til trods udvides forretningen til også at handle med stjerneskruer – som han har i baglommen, og året efter vil demokrati blive en handelsvare for forretningen.

Flere af de små tekststykker vil med fordel kunne anvendes i tekstanalyse på gymnasiet, og så er der også de helt korte med den skæve vinkel, humoren og ofte med udgangspunkt i religion, historie og mytologi:

Ødipus havde en mindre lejlighed i et socialt belastet boligområde. Det såkaldte Ødipuskompleks.

Hundredårskrigen blev dramatiseret i det tyvende århundrede under overskriften: Scener fra et ægteskab.

Og så er der misforståelserne, der som hovedregel er vandede men stadigt humoristiske:

Jeg vil ikke til Bornholm. Jeg har hørt, at de lever af turister.

Jeg har købt koncentreret vaskepulver. Det er så belastende med ufokuseret vaskepulver.

Jeg vil dø over evne

Thomas Wivel

73 sider

mellemgaard

Udgivet: 30.10.2013

Birte Strandby