Så er der en egobooster til de små.

Det er sjældent at opleve en bog, der i den grad understøtter barnets selvværd uden at stille modkrav om en bestemt opførsel.

Korte slagsordsagtige sætninger som Jeg er en vinder, Jeg er elsket figurerer på venstresiderne, og på højresiderne følger en kort forklaring eller imødegåelse af indvendinger, eksempel:

Jeg er modig

fordi jeg tør at være mig selv,

lige meget hvad de andre siger.

Det er mig, der beslutter,

hvem jeg vil være venner med.

Og hvad for noget tøj jeg bedst kan lide.

Det lille, selvbevidste væsen er her en vaskebjørn, og det er muligvis praktisk, fordi det kønsneutrale tillader både piger og drenge at identificere sig med de indeholdte holdninger.

Herudover er vaskebjørnen nuttet og blød, det bløde fremgår tydeligt, og vaskebjørnen nærmest springer ud til læseren. Illustrationerne fylder hele siden, og den korte tekst har fået en mere beskeden plads. Samtidigt er der leget med skrifttyper og layout, så teksten indordner sig billederne. Baggrunden er himmelrummet med jordklode, måne, stjerner – og hjerter. Det giver en spændende rumlig virkning, som om læseren faktisk befinder sig oppe i luften eller ude i rummet. Tegningerne har få men ret avancerede detaljer og går ikke af vejen for at ophæve tyngdeloven og en del andre naturlove: En avispapirsbåd i en sø formet af en voksen vaskebjørns hale – måske tilhører halen vaskebjørnens mor?

Budskaberne er velegnede til samtale og filosofi med børn. I forhold til illustrationerne der angiveligt særligt vil tiltale små børn, er lixtallet relativt højt, og målgruppen er muligvis syv – otte år.

Tessa Linnet

Illustreret af Anja Gram

28 sider

Turbine

Udgivet: 19.06.2014

Birte Strandby