Og jeg er vild med de kunder, der bringer fragmenter af den levende virkelighed ind i kabinen og ind i mit liv.

Med Jesper Grunwalds eget udtryk, så er en taxa et intimt sted for dialog, og for en nysgerrig og passioneret livsfortærer – også forfatterens udtryk – så er det ligeledes en kilde til et broget og mangfoldigt billede af dagens samfund.

Bogen er en blanding af observationer, andres og egen livsvisdom. Kunderne er mange, en del af dem er ældre, der skal fragtes til læge og sygehus, andre er unge der skal hentes på værtshuset og køres hjem. En stor del af kunderne har en historie, som de gerne deler, og Grunwald lytter. Historierne ledsages af hans egne holdninger og betragtninger: Folkeskolen er en af de institutioner, der får høvl, og Grunwald tænker venligt på alle de familiemedlemmer, der trods et kompliceret forhold til skolen alligevel fik en væsentlig karriere.

Udover skolen får regering og folketing nogle borgerlige ord med på vejen, klart og upyntet:

Jeg bliver bare så ærke-populistisk pissesur under visse dele af det parlamentariske stammeritual… Der er her tale om folketingets afslutningsdebat.

Universitetets tilbøjelighed til i højere grad at ansætte akademikere end kontoruddannede til de administrative jobs får også en påtale, og en kommentar fra en kunde, en af universitetets ansatte gående på den generelle udvikling:

Der var en der nævnte, at for 50 år siden havde man glaspustere på universitetet til at lave kolber og reagensglas…

Der er mange personligheder, der kører med i taxaen, fra den albanske luder til den velopdragne arving til nogle familiemilliarder. Enkelte personer nævnes ved navn, såsom Se & Hørs chefredaktør Mogens MEP E. Pedersen, der dør i 2014 efter mange, mange historier, en hel del sjusser, snesevis af retssager – og uhyggeligt mange millioner i Adler-koncernens fede kasse.

Den kontante facon bidrager til at levere filosofier i forståeligt sprog, og den megen samfundskritik, der glider ind mellem kundernes historier, giver tempo og nuancer i samfundsfortolkningen:

Followers er for amatører – management-opportunister har mere brug for swallowers – nogen der sluger det hele råt.

Jesper Grunwald

309 sider

Bogkompagniet

Udgivet: 11.11.2014

Birte Strandby