Hans Erik har kommunikationskvalme, og efter at hans arbejdsplads har været gennem konsulentstandens vridemaskine står han uden job. Efter en tid begynder han at blogge under navnet Formiddagsherskeren. Hans blog udmærker sig ved aldrig at være skrevet ud fra fakta, han blogger alene om holdninger. Det første indlæg begynder Retfærdighed er ondskab i forklædning …, et senere indlæg har titlen Dødsstraf er ikke så dumt, og en tredje af Formiddagsherskerens tekster handler om kriminalisering af tatoveringer og de medfølgende fordele for politiets arbejde i rockermiljøer.

Bloggen bliver populær, og flere hundreder blander sig i debatten. Romanens fortæller der er Hans Eriks gamle skolekammerat og ansat ved en avis – skidt kørende på en avis på retur i en døende branche – prøver at påvirke Hans Eriks blogudladninger, efter at berømmelsen er indtruffet, men Hans Eriks inspiration kommer fra andre: Steffen Brandt, Anne Linnet, Johnny Madsen og en blå affaldscontainer, der taler som Steffen Brandt.

Romanen balancerer fint mellem det helt normale, det almindelige – livet med familie, forældre på plejehjem, arbejdsløshed – og det stærkt syrede, som det blandt andet kommer til udtryk i en minature-udlægning af Wittgensteins holdning til sproget igangsat af en påtrængende hjemmehjælper.

Den megen humor afværger ikke, at romanen bliver både mærkelig og bemærkelsesværdig, men det gør den relativt let læst, og de fleste vil sikkert kunne nyde de spredte, beskrivende kommentarer om Hans Eriks arbejdsplads:

Hun var meget direkte på mødet. Hun havde kun 16 slides med.

Og gennemgangen af den analyse, der skal gøre virksomheden mere rentabel:

Analysens optimeringstankegang har et stærkt fokus på tid som altafgørende ressource i det moderne kompetitive marked, hvor et projekts cyklustid skal afstemmes med den tid, der ligger i selve værdiskabelsesprocessen …

Ligeledes er Hans Eriks forkærlighed for lister morsom og tankevækkende:

Elite: Inadvendt, irrelevant og mikroskopisk befolkningsgruppe
Fantasi: Efterlyses (muligvis slået ihjel af kreativitet)
Grækenland: Demokratiets vugge og grav
Karikatur: (Fraværende på grund af censur eller selvcensur)

Måske kan Formiddagsherskerens blog og bloglæsernes reaktion betragtes som et bud på performativ biografisme, som dette nye begreb udlægges af Jon Helt Haarder i bogen med samme titel.

Formiddagsherskeren

Jacob Rosendal
Formiddagsherskeren
154 sider
Turbine
Udgivet: 28.05.2014