Jack, der er biperson i de tre foregående romaner i Gilead-trilogien har hovedrollen i denne. Han er en bums, alkoholiseret tyv i St. Louis i årene efter 2. verdenskrig. Han forelsker sig i Della, en ung sort lærer, barn af en prebyteriansk præst – som Jack selv. Byen er raceopdelt, og kærlighed mellem sorte og hvide er forbudt. Både Della og Jack ved, at deres kærlighed er dødsdømt, men finder soulmates i hinanden på trods af alverdens forhindringer.

Jack og Della indleder med at tale sig gennem en nat, mens de vandrer på kirkegården. I mørket udveksler de alt det, de ikke taler om til dagligt. Jack er i sin miserable, fattige skikkelse bange for at jage Della væk, men kan alligevel ikke lade være med at være ærlig overfor hende.

For at gøre sig fortjent til Dellas kærlighed finder Jack arbejde i en skotøjsforretning, hvor der stort set aldrig er kunder. Og han holder op med at drikke. Han besøger også Della og hendes meget respektable familie, og de gør deres for at jage ham på porten – på en pæn og civiliseret måde.

Robinsons hovedpersoner er hjerteskærende ensomme og nogen gange hjælpeløse, men her lykkes det alligevel Della og Jack at bygge bro.

Synsvinklen er Jacks, og Robinson får smukt formidlet, hvordan Jacks far har påvirket Jack og hans besynderlige foragt for sig selv. Billedet af St. Louis er svagere tegnet, men vi får et klart billede af racismen og opdelingen mellem hvide og sorte.

Mennesker i krise i en verden i krise.

Hjemme er anmeldt på bogvægten.dk

Jack

Marilynne Robinson

Oversat af Juliane Wammen

347 sider

Gyldendal

Udgivet: 13.08.2021

Birte Strandby