Nationens svar på Den amerikanske Drøm blev der sagt om ISS i 1978, og om denne virksomheds direktør Poul Andreassen stod der i et portræt i Politiken, at han var dansk erhvervslivs Aladdin. Men Poul Andreassen fik ikke hjælp af nogen lampeånd, da han overtog direktørposten i DDRS, Det danske Rengøringsselskab, og kørte virksomheden sikkert med årligt overskud fra 1962 til sin fratræden i 1995 gennem international ekspansion, hård konkurrence i Tyskland, energikrise. DDRS, det senere ISS, tjener også som markering af, at det erhverv der tidligere var de trængtes sidste chance for at tjene lidt, nu er løftet op på siden af andre erhverv og ligeså de mange ansatte og interessen for at udvikle den teknologi, de benytter i arbejdet.

Da DDRS slog sig sammen med Electrolux, skabte de sammen navnet ISS, International Sanitary System, og fordelen ved at de to selskaber arbejdede sammen var dels, at dem der arbejdede med rengøring fik adgang til de bedste rengøringsartikler, og dels at Electrolux fik værdifulde tilbagemeldinger fra de professionelle på området. Sidenhen indledte ISS et samarbejde med ØK, hvor ØK blandt andet bidrog med at finde rengøringsselskaber, som ISS kunne opkøbe. Poul Andreassen havde indset, at det var eneste måde, hvorpå man kunne konkurrere i udlandet. Oprindeligt gik han ind for den samme ydmyge start, som DDRS havde haft i Danmark, men det kunne vanskeligt lade sig gøre i lande, hvor rengøring allerede var et etableret erhverv.

Det bemærkelsesværdige ved ISS var ikke mindst Poul Andreassens ledelsespolitik, der overlod en høj grad af selvstyre til de forskellige rengøringsteams på et tidspunkt, hvor autoritær ledelse synes at have været den eneste anerkendte ledelsesform. Det var også ham, der fik uddannelser inden for virksomheden på skinner og siden kom med sit bud på Total Quality Management.

ISS har i 1994 130.000 medarbejder og en årlig omsætning på adskillige milliarder. Modsat Jysk lykkedes det ISS at komme ind på det amerikanske marked, om end det tog otte år, før firmaet der gav overskud.

ISS – succes med skandinavisk ledelse

Mikael Lindholm + Frank Stokholm

Den danske ledelseskanon

138 sider

Gyldendal Business

Udgivet: 2011