Krimidronningen Katrine Engberg er på banen med – foreløbigt – femte og sidste bind i serien om de to politiassistenter Kørner og Werner. ”Isola” foregår primært på Bornholm. Den handler om efterforskningen af fundet et parteret lig, der dukker op i en gammel kuffert, halvt gravet ned i Østre Anlæg i København. Efter et stykke tid dukker den anden del af liget op ved Kastellet.

Jeppe Kørner har orlov fra sit arbejde som efterforsker. Pt. slår sine folder på Bornholm, hvor han er skovhugger. Han slikker sårene efter bruddet med kollegaen Sara. Anette Verner skal derfor lede efterforskningen af det voldsomme drab. Det viser sig snart at afdøde var en mand, der var i live, mens han blev savet igennem og døde. Udfordringen er imidlertid at finde identiteten på ofret i kufferten, og dét skal vise sig at blive endog meget svært!

Den pensionerede lektor Esther de Laurenti gør Jeppe følgeskab til Bornholm efter hun har begravet bofællen og den nære ven Gregers Hermansen. Esther skal skrive en biografi om den kvindelige antropolog Margrethe Dybris, der boede på Bornholm. Hun har fået kontakt til den afdøde antropologs datter, Ida, der har inviteret hende over at bo i morens tidligere hjem. Her står tingene uberørt, og det giver Esther en fin mulighed for at dykke ned i historien. Ida vil være der og det samme skulle hendes bror, Nikolaj, men han viser sig at være forsvundet. Ida har kontaktet politiet, der ikke vil tage imod hendes anmeldelse af brorens forsvinden, fordi han tidligere har været stukket af. Derfor beder Esther sin gode ven Jeppe om at hjælpe.

I København kæmper Anette og hendes team med at finde vidner til bortskaffelsen af de to kufferter. Mordet ligger cirka 10-12 uger tilbage, så det er yderst vanskeligt. Men pludseligt er der et spor, der fører efterforskningen til Bornholm, hvor Anette selvfølgelig må trække på Jeppes uundværlige viden og hjælp.  Det bliver en dramatisk og yderst overraskende opklaring, der også trækker tråde tilbage i tiden.

Katrine Engberg har skrevet en forrygende krimi der har det hele – og lidt til! Den er underholdende, overraskende og velskrevet. ”Isola” er en ægte pageturner med et godt og overraskende plot. Den er let at læse, og det er nemt at holde styr på personer og handling. Ved første øjekast virker det hele relativt enkelt og forudsigeligt, men lad dig ikke narre! Katrine Engberg har sørget for velvalgte plottvists, så du får flere herlige overraskelser undervejs. Historien trækker tråde tilbage i tiden og dét giver klart en ekstra dimension til handlingen. Vi får fx lov at læse den afdøde antropologs breve til venner og familie.

Det er umuligt ikke at blive berørt at tematikken ”Intet menneske er en ø”, som bliver fremhævet. Isola betyder ø på latin og ordet isolation kommer af det samme. Bogens karakterer kæmper hver på deres måde med ensomhed, smerte, savn, svigt eller sorg. Det er lige fra den sørgende Esther, Jeppe der lider af kærestesorg, den ensomme gamle halvblinde nabo Orla, den polske skovhugger Andrzej der savner familien og antropologen der svigtede sine børn. Katrine Engberg skildrer sine karakterers kamp med ensomhed, sorg og smerte med stor indlevelse. Det er genkendeligt og gør, at man automatisk får lyst at læse mere om dem. Katrine Engberg har et tydeligt budskab, hun også gerne vil ud med: ”Ingen kan klare sig uden andre, Jeppe. Ikke i længden”.

Miljøet er flot beskrevet og værd at fremhæve. Bornholm er en smuk ramme til denne dramatiske fortælling og beskrives levende. Forfatter Katrine Engberg har skrevet en yderst læseværdig krimi, der viser den mørke side af “Solskinsøen” Bornholm og menneskelivet. På sin vis er fortællingen en fin påmindelse om, at det idylliske og smukke også tit har en mørk og barsk bagside. I ”Isola” oplever læseren hvordan, Bornholm danner rammen om en dyster og grim fortælling. Sideløbende skal vi forholde os til at ensomheden er en konstant følgesvend for de fleste. Hævn er en anden tematik.

”Isola” er en anbefalelsesværdig kriminalroman, der lykkes på alle niveauer. Katrine Engberg har tjek på alt fra plot, -tvists, karakterer, miljøbeskrivelser og et godt sprog. Dialogerne er direkte, dagligdags og meget flydende. Det er let at relaterer sig til de tre hovedpersoner, Anette, Jeppe og Esther. Samtidig byder bogen på et møde med krimigenrens mørke, som i sagens natur er urovækkende og interessant. Det er umuligt ikke at blive underholdt og fascineret af denne fortælling, der også byder på lidt velvalgt action og dramatik. Stor applaus til Katrine Engberg for en vellykket kriminalroman!

Isola

Forfatter: Katrine Engberg

Forlag: Forlaget alpha

355 sider. Indbundet

Udgivelsesdato: 29. 9. 2020

Anmelder: Nønne Lønne Votborg