Denne bog er stilet til folk der er interesseret i islandske heste. Dem bliver der flere og flere af, men man skal altså også være lige så nørdet som islænder-ryttere hurtigt bliver, for at blive indfanget af i hvert fald opstarten af bogen.

De første mange kapitler handler om det, man nærmest kan kalde slægtsforskning for heste, som er årsagen til det første spørgsmål man stiller, når man møder en, der har købt en ny hest: ”Hvem er hesten efter?” Det er for alle hesteracer et issue, men for islandske heste er det yderligere interessant, fordi alle ren-racede islandske heste jo stammer fra Island og kan historisk tilbagevises til forskellige slægter med forskellige avlsgener og evner. Her gennemgås nogle vigtige linier, som har gjort særligt indtryk af hopper og hingste. Man må så se om ens egen hests familie er nævnt i blandt disse berømte avlshigste og stammødre, og man kan læse om hvordan hestene er blevet hædret på Landsmot.

Alle heste kan jo ikke nævnes, der skulle ifølge slutningen af bogen pt. være ca. 70-75.000 heste i Island, alle ’hjemmeavlede’ islandske heste, da man ikke må importere heste derop. Det er rigtigt mange. Der er mange andre spændende fakta i denne bog, samt mange gode forklaringer på mange af de begreber, man støder på, når man interessere sig for islandske heste. Der er også mange pudsige fakta såsom for eksempel 28 islandske betegnelser for en hest og hele 14 betegnelser for de gangarter, vi i Danmark siger der er 5 af.

Imidlertid er størstedelen af bogen også propfuld af fortællinger om heste. Og nu bliver det vildt og virkelig underholdende, fordi her er der alt lige fra uddrag af gamle saga’er til nye historier, mundheld og digte. De er virkelig godt skrevet, mange af historierne er ’skrevet som fortalt’ og mange af fortællingerne er nærmest små eventyr, som man kan læse højt for børn, og nogle af dem er da også historier der netop er blevet fortalt til børn, fx for at lære dem for eksempel ikke at kravle op på en fremmed hest. Det kunne jo være en vandhest. Og hvis ikke du ved hvad en vandhest (ikke en flodhest) er, så læs bogen. Du kan også få at høre om kloge heste, elverheste, ravne, spøgelsesheste og magiske heste, postheste, læger, præster og jordemødre til hest, samt fredløse som hugger bondens røde hest og æder den og varmer sig på skindet i hulen. Eller du kan få at vide hvad en Vølse er, fy for pokker.

Bogen er underholdende og dejlig at læse. Det bliver meget tydeligt hvor central en plads hestene har haft i familierne på Island som ridehest, arbejdshest og som transportmiddel, men også hvilken magi, overtro og ærefrygtig taknemmelighed hestene er omgærdet med.

De stærke bånd der kan opstå imellem mand og hest beskrives med en lignende underfundighed og virkelig sjove humor, som man tit ser i islandske film, som for eksempel filmen ”Om heste og mænd”.

Beskrivelserne af landskaberne, årstider og vejrforhold får det der mystiske strejf over sig, som Island ligesom bare indbefatter, fordi naturen er så storslået og anderledes. Men også fordi forfatteren er en virkelig god fortæller. Bogen er illustreret med fotos og tegninger.

Kort sagt en rigtig sjov og spændende bog for både voksne og børn, som nørder islandske heste.

Islandske heste – Fakta og fortællinger

Lise Hvarregaard

246 sider

Eget forlag

2017

Gitte Sander