Nu slapper du fandeme af, Perle, sagde betjenten…

Sidste nyt fra Nørrebronx og Ghazastriben. En roman for børn og voksne om Iqbal og vennerne, der i et multikulturelt virvar med sprudlende accenter – bortset fra politiet, der taler udpræget og næsten uforståeligt jysk – formår at bygge et batteri (i fysiktimen) der mørklægger København, komme i besiddelse af en superchip – der faktisk er beregnet til at opspore forsvundne elefanter (og det kan være nødvendigt), men i stedet vil være i stand til at løse denne verdens energiproblemer – og få futtet det meste af Rådhuspladsen af samt lægge sig ud med både Helles Øgler og Imamer i Pyjamas. Den første gruppe består af skræmmende motorcyklister og den anden repræsenterer oliesheiker, der gerne ser verdens afhængighed af fossile brændstoffer bevaret.

Men heldigvis har selv Helles Øgler, personificeret ved Brian, Jennifer og taberponyen Ralf, hjerte i livet; og med velvilje og snarrådighed lykkes det Iqbal og hans venner ikke at redde verden, men i hvert fald redde sig selv, selvom den vidunderlige chip ender med at komme til Sverige i røven på en elefant.

Ordensmagten er fremstillet sympatisk, fordommene og snæversynetheden er eksemplificeret rammende af hr. Wibrandt, der glad forveksler Uganda med Indien og egentligt også tror på, at islændingene invaderer Danmark pga. bankerot i eget land.

Der er fart over feltet, typerne er fint groteske og der er spræl på alle siderne. De politiske budskaber er sunde, og der er god mulighed for sprogfornyelse: Trehjulet cykel med Ali-fælge og serberstyring.

Handlingsmættet og forvirrende karikatur af liv og mennesker i hovedstaden anno 2009.

Iqbal Farooq og den indiske superchip
Forfatter: Manu Sareen
Illustreret af Lars-Ole Nejstgaard
208 sider
Forlag: Lindhardt og Ringhof
Udgivet: 25.05.2009

Birte Strandby